Močenie vojakov na mŕtvoly rieši Pentagon aj Taliban

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Afganistan
Vojaci močiaci na mŕtve telá Afgáncov Foto: SITA/AP

KÁBUL 12. januára (WEBNOVINY) – Afganské hnutie Taliban vo štvrtok ostro odsúdilo videozáznam zobrazujúci amerických vojakov, ktorí močia na jeho mŕtvych bojovníkov. Hovorca hnutia Zabihulláh Mudžáhid zároveň vyhlásil, že video neovplyvní mierové rokovania medzi Talibanom a USA.

„Je to barbarský čin,“ vyhlásil Mudžáhid s tým, že hnutie tento incident vyšetrí a oficiálne sa vyjadrí neskôr. „Je to len malá ukážka zločinov, akých sa za posledné roky dopustili Američania na Afgancoch,“ dodal.

Čin zobrazený na videu ostro odsúdil aj afganský prezident Hámid Karzaj. „Vláda Afganistanu je hlboko znepokojená video nahrávkou, na ktorej americkí vojaci zneucťujú mŕtve telá troch Afgancov.“ Karzaj zároveň vyzval americkú vládu, aby čin urýchlene vyšetrila a vinníkov prísne potrestala.

Taliban tiež vo štvrtok varoval, že ich podpora mierovým rokovaniam neznamená, že sa vzdali boja, alebo že akceptujú ústavu „bábkovej“ vlády v Kábule. Uznanie afganskej ústavy je však kľúčovou požiadavkou Spojených štátov pre pokrok v akýchkoľvek mierových rokovaniach. Washington zároveň požaduje, aby sa Taliban vzdal násilia. Podľa USA by sa rozhovory mohli začať už v najbližších týždňoch.

Páchatelia činu neujdú trestu

Afganistan
Foto: SITA/AP

Afganská vláda súhlasila s nadviazaním mierového dialógu medzi zosadeným hnutím Taliban a Spojenými štátmi minulý týždeň. Nádej na ich úspech je však nízka, keďže Taliban naďalej požaduje úplné stiahnutie zahraničných vojsk z Afganistanu ako aj prepustenie zajatcov zadržiavaných na americkej základni Guantánamo.

Americký minister obrany Leon Panetta vo štvrtok odsúdil ako „absolútne ohavné“ video zobrazujúce amerických vojakov, ktorí močia na mŕtvych bojovníkov v Afganistane. Zároveň prisľúbil, že páchatelia tohto činu neujdú trestu. Panetta vyjadril presvedčenie, že podobné správanie je v rozpore s hodnotami amerických ozbrojených síl.

Čo najostrejšie to odsudzujem,“ vyhlásil. Šéf Pentagonu nariadil námornej pechote ako aj jednotkám Medzinárodných síl pre podporu bezpečnosti (ISAF) v Afganistane, aby prípad vyšetrili. Video, ktoré odvysielala obľúbená afganská televízna stanica Tolo News, už odsúdilo aj hnutie Taliban, ktoré odštartovalo vlastné vyšetrovanie incidentu. Hovorca hnutia Zabihulláh Mudžáhid zároveň vyhlásil, že tento incident neovplyvní plánované mierové rokovania medzi Talibanom a USA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Hámid KarzajLeon Panetta