Teherán získal ruské rakety zem-vzduch S-300

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Raketa
Foto: SITA/AP

TEHERÁN 4. augusta (WEBNOVINY) – Irán získal štyri ruské rakety zem-vzduch typu S-300. Moskva totiž odmietala strely Teheránu doručiť, aj keď medzi oboma stranami existuje platná dohoda o ich dodávke. V stredu o tom informovala polooficiálna iránska tlačová agentúra Fars, ktorá je napojená na iránske elitné revolučné gardy. Iránske najsilnejšie vojenské zložky získali údajne dve rakety od Bieloruska a druhé dve z iného nezverejneného zdroja. Agentúra Fars tieto informácie bližšie nešpecifikovala a ani ich nepotvrdili oficiálne miesta.

Moskva a Teherán podpísali v roku 2007 dohodu o predaji ruských rakiet S-300 do Iránu. Ich doručenie by zásadne posilnilo obranný potenciál islamskej republiky. Rusko ale v júni po uvalení štvrtej série sankcií voči iránskemu jadrovému programu zo strany Organizácie Spojených národov odmietol zásielku doručiť. Teherán však namieta, že Moskva sa zaviazala platnou zmluvou a strely by mala do Iránu dodať.

Raketový systém S-300 môže zasiahnuť lietadlá, riadené strely a balistické rakety v dosahu 144 kilometrov vo výške viac ako 27 kilometrov. Izrael sa naopak obáva, že dodávka striel S-300 by narušila vojenské vyváženie na Blízkom východe.

SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať