Protipirátsku dohodu podpísalo 29 štátov, Slovensko nie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Stop ACTA bolo heslom protestu pred kanceláriou Európskeho parlamentu vo Varšave večer 24. januára 2012. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 26. januára (WEBNOVINY) – V japonskom Tokiu bola vo štvrtok podpísaná protipirátska dohoda ACTA. Podpísali ju zástupcovia 22 členských štátov Európskej únie, Nový Zéland, Japonsko, Singapúr, Maroko, Južná Kórea, Spojené štáty a Kanada. Informovala o tom webová stránka japonského ministerstva zahraničných vecí.

Cieľom kontroverznej dohody je obmedziť nelegálne šírenie súborov po internete a zabrániť fungovaniu pirátských webových serverov. Podľa kritikov však dohoda povedie k obmedzovaniu slobody na internete a cenzúre nepohodlných webov. Opatrenia obsiahnuté v zmluve zatiaľ nenadobúdajú právnu platnosť, musí ich schváliť Európsky parlament.

Z členských krajín EÚ dohodu nepodporilo Slovensko, Nemecko, Holandsko, Cyprus a Estónsko. Podpis dohody jednotlivými krajinami tak otvorilo cestu k prerokovaniu zmluvy na pôde Európskeho parlamentu.

V susednom Poľsku už vládna podpora zmluve spôsobila desaťtisícové demonštrácie. Tamojšie mimovládne organizácie a úrad pre ochranu osobných údajov majú obavy, že dokument vo svojich dôsledkoch môže viesť k sledovaniu používateľov internetu a cenzúre.

ACTA sa podobne ako podobná americká zmluva SOPA snaží vyriešiť spory medzi držiteľmi vlastníckych práv a
Internet
Protest proti spornej protipirátskej dohode ACTA v Poľsku 24. januára 2012. Foto: SITA/AP

koncovými užívateľmi. Zavádza zodpovednosť pre poskytovateľov pripojenia, odtajniť medzinárodným orgánom informácie o jednotlivých užívateľoch či weboch, ktoré by autorské práva porušovali. Hriešnikov by tak bolo možné odpojiť od internetu a stíhať oveľa jednoduchšie než v súčasnosti. Zmluva začala vznikať v tajnosti v roku 2007.

Na verejnosť sa informácie o nej dostali už v máji 2008 vďaka serveru WikiLeaks a spôsobili veľký rozruch.

Hackerská skupina Anonymous vo štvrtok napadla internetovú stránku Európskeho parlamentu na protest voči protipirátskej dohode.

Za šírenie nelegálnych súborov je momentálne zodpovedný samotný užívateľ, ktorý vedome porušuje autorské práva. Podľa dohody ACTA by však bol za počítačové pirátstvo spoluzodpovedný aj poskytovateľ internetového pripojenia. Zmluva ACTA je hlavne zameraná na šírenie kopírovaných produktov a služieb ako je textil, elektronika, potraviny alebo lieky. Hlavnou myšlienkou vzniku takejto dohody je ochrana autorských práv. Dohoda ACTA bola schválená Radou Európskej únie na konci minulého roka, kedy bola zaradená pri rokovaní o normách pre rybolov a poľnohospodárstvo.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať