To máš za Lockerbie, píše tlač na margo Kaddáfího smrti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lockerbie
Vrak lietadla PanAm po páde v roku 1988 v škótskom Lockerbie. Foto: SITA/AP
LONDÝN 21. októbra (WEBNOVINY) – Smrť líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího je triumf, ktorý slúži ako varovanie ďalším diktátorom Blízkeho východu, no obavy o budúcnosť národa poznačeného vojnou pretrvávajú, píšu v piatok britské médiá.

Tlač tiež vyzdvihla úlohu, ktorú zohrala pri páde dlhoročného despotického vládcu Británia, hoci názor verejnosti je v tomto smere zdržanlivejší. „To máš za Lockerbie,“ napísal bulvárny denník The Sun na titulnej strane pod obrázkom zakrvaveného tela líbyjského diktátora.

Išlo o odkaz na líbyjský teroristický útok v lietadle nad škótskym mestom, ktorý si v roku 1988 vyžiadal 270 obetí. Útočník konal na Kaddáfího príkaz.

The Times zas ocenili „statočnosť líbyjského ľudu“ a kroky britského premiéra Davida Camerona a francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho „zasluhujúce si rovnakú úctu za pohotovú a včasnú pomoc v ich boji“.

Ako uviedli, britské ozbrojené sily v obliehanom Bengází pomohli zabrániť masakre „v rozsahu Srebrenice“. Podľa denníka je Kaddáfího smrť vhodné riešenie, keďže potenciálny súdny proces by „neodhalil nič, čo by svet ešte nevedel“.

Napriek chválam však len 42 percent čitateľov denníka Guardian, ktorí sa zúčastnili na online ankete, vyjadrilo hrdosť zo zapojenia sa Británie do misie v Líbyi. Noviny naznačili, že nemôže byť odstrašujúcejšieho príkladu pre „zvyšných tyranov“, ako fotografie zakrvaveného Kaddáfího tela. „Toto by mohol byť ľahko osud, ktorý očakáva (sýrskeho prezidenta Baššára) al-Asada alebo jemenského lídra Alího Abdalláha Sáliha a oni to musia dobre vedieť“.

V rovnakom zmysle sa vyjadril aj The Daily Telegraph , ktorý píše, že Kaddáfího smrť „pomôže prepísať politickú mapu regiónu“, ktorý sa postupne zbavil dlhoročných lídrov v okolitých krajinách ako Egypt či Tunisko. Podľa Telegraphu by Kaddáfího „krvavá mŕtvola mala slúžiť ako horúci podnet na politické reformy“, čím naráža na sýrskeho prezidenta.

Muammar Kaddáfí je mŕtvy
Plukovník Muammar Kaddáfí na archívnej snímke počas Arabského summitu v meste Sirta dňa 9. októbra 2010. Foto: SITA/AP

Muammar Kaddáfí je mŕtvy
Bývalý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí počas modlitieb v Benghazi na archívnej snímke z 25. februára 2010. Foto: SITA/AP
Muammar Kaddáfí je mŕtvy
Bývalý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí na archívnej snímke z 29. novembra 2010 počas tretieho summitu Africa - EÚ v Tripolise. Foto: SITA/AP
Muammar Kaddáfí je mŕtvy
Plukovník Muammar Kaddáfí na archívnej snímke počas ceremónie v bieloruskom hlavnom meste Minsk z dňa 3. novembra 2008. Foto: SITA/AP
Muammar Kaddáfí je mŕtvy
Plukovník Muammar Kaddáfí a bývalý egyptský diktátor Husní Mubarak na archívnej snímke z augusta 1990 z Egypta. Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muammar Kaddáfí