Tragédiu pri Jaroslavli mohlo spôsobiť nekvalitné palivo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: SITA/AP

MOSKVA 8. septembra (WEBNOVINY) – Stredajšie letecké nešťastie pri ruskom Jaroslavli, ktoré si vyžiadalo životy 43 ľudí vrátane slovenského hokejistu Pavla Demitru, mohlo spôsobiť nekvalitné palivo. Vo štvrtok to na svojom internetovom portáli uviedla tlačová agentúra RIA Novosti odvolávajúca sa na nemenovaný zdroj z prostredia leteckého priemyslu. Uvedenej možnosti podľa neho zodpovedajú výpovede svedkov, podľa ktorých lietadlo typu Jak-42 nedokázalo nabrať výšku. „Lietadlo nedosiahlo potrebnú vzletovú rýchlosť a z malej výšky sa zrútilo na breh Volgy. Natankovanie palivom nízkej kvality je považované za jednu z najpravdepodobnejších príčin zlyhania motorov,“ uviedol zdroj, ktorý odmietol zverejniť svoje meno.

Príčinou bol zrejme nedostatočný ťah motorov, podľa svedkov lietadlo „vlastne ani nevzlietlo.“ Podľa dispečera z letiska Tunošna stroj nenabral potrebnú rýchlosť a zo štartovacej dráhy vzlietol príliš neskoro. Štartovacia dráha má takmer tri kilometre, štartujú z nej aj ťažké lietadlá typu Antonov An-124 Ruslan, napriek tomu lietadlo s hokejistami vzlietlo prakticky až z poľa, uviedol portál news.ru.

Možná je stále technická chyba, podľa niektorých mohol zlyhať jeden z troch motorov. „Ak má Jak-42 funkčné dva motory, udrží sa vo vzduchu a môže aj pristáť, ale určite nevzlietne,“ citovala agentúra Interfax nemenovaný zdroj. Lietadlo prešlo pravidelnou technickou kontrolou 16. augusta, vymenili na ňom jeden z motorov na pravej strane. Ruské médiá uvažujú aj nad ďalšími možnosťami, výpadok palivového systému, chyba pilota, vniknutie vtáka do motorov, teroristický útok je však nepravdepodobný.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol Demitra
Firmy a inštitúcie Lokomotiv Jaroslavľ