Trestný súd žiada Líbyu, aby mu vydala Sajfu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Z tyrana sa stala karikatúra
Nálepka na stene v Tripolise zobrazuje bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího a jeho syna Sajfa s bublinou. Povstalci sa aj týmto spôsobom snažia prekonať viac než 40-ročný režim plukovníka Kaddáfího tesne pred jeho porážkou vo vojne o Líbyu. Foto: SITA/AP Photo/Francois Mori
HAAG 20. novembra (WEBNOVINY) – Líbya musí vydať Sajfa al-Isláma Medzinárodnému trestnému súdu (ICC), ktorý patrí pod patronát Organizácie Spojených národov (OSN).

Dočasných vládcov, ktorí zosadili režim Muammara Kaddáfího, k tomu v sobotu prostredníctvom svojho hovorcu vyzval šéf ICC Luis Moreno-Ocampo.

Ten sa do severoafrickej krajiny chystá budúci týždeň na osobnú návštevu, počas ktorej chce o vydaní Kaddáfího syna diskutovať s predstaviteľmi líbyjských povstalcov.

Líbya má „právnu povinnosť“ odovzdať Sajfa súdu OSN, vyhlásil hovorca ICC Fadi el-Abdalláh.

Medzinárodný trestný súd nedisponuje vlastnými policajnými silami a je tak závislý od spolupráce s vládami jednotlivých členských štátov. Viaceré krajiny však nie sú signatármi dohody o vydávaní podozrivých zločincov ICC. Patria medzi ne Spojené štáty, Rusko a Čína. Signatárom nie je ani Alžírsko, ktoré už prijalo viacerých Sajfových príbuzných vrátane jeho matky a brata.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sajfa al-Islám