Povstalci prenikli do Kaddáfího rezidencie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tripolis
Báb al-Azízíja Foto: SITA, AP

TRIPOLIS 23. augusta (WEBNOVINY) – Líbyjskí povstalci v utorok prvýkrát prenikli do opevnenej rezidencie vodcu Muammara Kaddáfího, keď sa im podarilo prelomiť prvú bránu.

Informovala o tom televízia al-Arabíja. Povstalci bojujúci proti vládnym silám cez deň zintenzívnili útoky na komplex Báb al-Azízíja v centre Tripolisu, ktorý je Kaddáfího súkromným domovom, ako aj sídlom vojenských kasární a ďalších zariadení.

Či sa líbyjský vodca ukrýva v rezidencii, však stále nie je jasné. Jeho syn Sajf al-Islám každopádne v utorok vyhlásil, že „Kaddáfí a celá jeho rodina je v Tripolise“, kde však presne, zahraničným novinárom odmietol povedať.

V meste sa ozýva streľba

V utorok pokračovali boje neďaleko hotela Rixos, v ktorom bývajú zahraniční novinári. Nad mestom lietali lietadlá NATO. Približne o 11.00 SELČ sa hotel otriasol po silnom výbuchu, po ktorom nasledovali zvuky rakiet a ťažkého delostrelectva. Pred hotelom stoja vojaci Kaddáfího režimu. V utorok je v hoteli už tretí deň po sebe odstavená voda aj elektrina, v noci z pondelka na utorok podľa reportéra AFP na hodinu zapli elektrinu a pustili vodu.

Situáciu v Tripolise dokresľuje aj informácia, že loď, ktorú vyslala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), nemohla cudzincov z bezpečnostných dôvodov evakuovať. V meste sa ozýva streľba, ostreľovači lojálni Kaddáfímu sa skrývajú na strechách.

V pondelok sa objavili správy, že povstalci okrem Sajfa al-Isláma, ktorého ICC obvinil zo zločinov proti ľudskosti, zadržali aj jeho dvoch bratov Muhammada a Sádího. Muhammadovi sa podarilo utiecť z väzby, čo potvrdili aj povstalecké zdroje. Zatiaľ sa nevie, kde sa momentálne nachádza Muammar Kaddáfí.
Tripolis je stále pod kontrolou režimu Muammara Kaddáfího

V utorok ráno to novinárom povedal jeho syn Sajf al-Islám len niekoľko hodín potom, čo povstalci ale aj Medzinárodný trestný súd oznámili, že Sajf bol zadržaný. „Tripolis je pod našou kontrolou. Všetci môžu byť pokojní,“ vyhlásil pred Kaddáfího vládnou rezidenciou Báb al-Azizíja. O páde Tripolisu podľa neho informoval Západ pomocou prerušenia telekomunikačného systému a vysielania falošných správ. „Som tu, aby som vyvrátil klamstvá,“ vyhlásil Sajf al-Islám a obvinil Západ z „technologickej a mediálnej vojny s cieľom vyvolať v Líbyi chaos a teror.“

Cesta k víťazstvu nebude ľahká

Povstaleckí bojovníci sú v hlavnom líbyjskom meste od nedele, kde obsadili okolie Zeleného námestia a sídlo štátnej televízie. Eufória po bleskovom vstupe povstalcov do srdca metropoly pri pomerne malom odpore pomaly opadáva a začína byť zrejmejšie, že cesta k víťazstvu nebude ľahká. Americký prezident Barack Obama upozornil povstalcov, že boje sa „ešte neskončili.“ Francúzsky minister obrany Gerard Longuet, ktorý v pondelok deklaroval, že „režim padol, zvrat je totálny,“ pre rozhlasovú stanicu France Inter v utorok povedal, že pomery v Líbyi sa celkom nezmenili, „majú od toho ďaleko.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaMuammar Kaddáfí