TUNISKO: EÚ ponúka peniaze za zastavenie prílevu migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
José Manuel Barroso
José Manuel Barroso a dočasný tuniský prezident Fuád al-Mibazá. Foto: SITA

TUNIS 13. apríla (WEBNOVINY) – Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso v utorok Tunisku počas oficiálnej návštevy prisľúbil dodatočnú pomoc vo výške 140 miliónov eur. Ak však chce vláda peniaze získať, musí podľa šéfa EK „jednoznačne“ zabrániť svojim občanom, aby migrovali do Európy. Zároveň ju požiadal, aby prijala tisícky utečencov, ktorí pricestovali predovšetkým na taliansky ostrov Lampedusa. Barrosove slová citoval spravodajský portál EUobserver.

„Na prisťahovalectvo by sme sa mali pozerať ako na spoločnú výzvu, spoločnú zodpovednosť,“ vyhlásil predseda komisie počas tlačovej konferencie po stretnutí s premiérom Bádžím Káidom as-Sibsím v metropole Tunis. Narážal tak na prílev tuniských migrantov, ktorých od vypuknutia nepokojov a páde dlhoročného autokratického režimu pricestovalo do Európy až približne 23 tisíc. „Čakáme na silnú a jasnú reakciu zo strany Tuniska a na to, aby akceptovalo a opäť prijalo migrantov, ktorí sa ocitli v Európe,“ dodal Barroso.

Ak bude vláda tieto podmienky schopná splniť, Európska komisia jej prisľúbila dodatočnú pomoc vo výške 140 miliónov eur. Už teraz pritom EÚ na roky 2011 až 2013 prisľúbila Tunisku prostriedky v hodnote 257 miliónov eur.

Tunisko zachvátili začiatkom tohto roka masové protivládne povstania, ktorých výsledkom bolo zvrhnutie dlhoročného prezidenta Zajna al-Ábidína bin Alího. Nepokoje sa neskôr rozšírili aj do ďalších arabských krajín vrátane Egypta, Líbye a Jemenu. Prvé demokratické voľby v Tunisku by sa mali konať už 24. júla. Vzídu z nich poslanci ústavodarného zhromaždenia, ktorých úlohou bude napísať novú ústavu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe José Manuel Barroso