Turci chcú, aby Berlín povolil dvojité občianstvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Erdogan _ Merkelová
Foto: SITA/AP

BERLÍN 24. marca (WEBNOVINY) – Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyzval Nemecko, aby povolilo svojim menšinám možnosť vlastniť dvojité občianstvo. Erdogan sa odvolával na vyše trojmiliónovú tureckú menšinu v krajine, ktorá tak údajne prichádza o veľa. Podľa Erdogana je poľutovaniahodné, že Nemecko patrí medzi tie krajiny Európskej únie, ktoré nepovoľujú svojim občanom vlastniť dvojité občianstvo. Premiérove slová zverejní vo štvrtok týždenník Die Zeit.

„Dúfam, že takúto možnosť Nemecko jedného dňa povolí,“ povedal premiér. Erdogan to vyhlásil krátko pred návštevou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Ankare, ktorá sa uskutoční 29. až 30. marca.

Erdogan od roku 2008 bojuje proti asimilácii rozsiahlej tureckej menšiny v Nemecku. Jedným zo spôsobov je jeho podpora zriaďovať turecké stredné školy v Nemecku. „V Turecku máme nemecké stredné školy, prečo by nemohli byť aj v Nemecku turecké stredné školy?“

Nemeckí občania môžu vlastniť občianstvo inej krajiny iba za výnimočných okolností, ako napríklad v prípade občanov z Európskej únie, ktorí v Nemecku žijú viac ako osem rokov. Dieťa cudzincov môže mať dvojité občianstvo, iba ak jeden z jeho rodičov žije na území Nemecka vyše osem rokov. Aj v takom prípade sa po dovŕšení 23. roku musí rozhodnúť pre jednu z národností.

SITA/AFP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováRecep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan