Turecká armáda prvý raz bombardovala sýrskych povstalcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Protesty v Turecku neutíchajú
Turecká polícia uskutočňuje razie vo viacerých mestách vrátane Istanbulu a Ankary a zatýka ľudí podozrivých z účasti na násilnostiach počas protivládnych protestov. Ako uvádza televízna stanica NTV, cieľom policajnej operácie sú najmä ľavicové skupiny, ktoré podozrievajú z násilných stretov s políciou, prehľadala však aj kancelárie dvoch denníkov. Foto: SITA/AP

ANKARA 17. októbra (WEBNOVINY) – Turecká armáda po prvý raz od začiatku sýrskeho konfliktu bombardovala pozície povstaleckých síl v susednej Sýrii v reakcii na ostreľovanie tureckého územia.

Vo štvrtok o tom vo vyhlásení informovala turecká armáda. „Delostrelectvo 15. októbra bombardovalo pozície skupiny Islamský štát v Iraku a Levantii pri meste Azáz,“ uvádza vyhlásenie.

Bola to odpoveď na mínometnú paľbu zo sýrskeho územia. Jedna zo striel dopadla pri policajnom stanovišti, no našťastie nevybuchla.

Turecké jednotky už viackrát odpovedali na streľbu zo Sýrie, no prvýkrát boli ich cieľom islamskí extrémisti, ktorí sa snažia obsadiť oblasti pri hraniciach s Tureckom a Irakom v snahe získať kontrolu nad územím severnej Sýrie. Bojovníci skupiny Islamský štát v Iraku a Levantii postavili v týchto oblastiach viacero vojenských stanovíšť a kontrolujú tak väčšinu ciest smerom ku hraniciam. Na území, ktoré kontrolujú, bojujú aj proti ďalším povstaleckým skupinám snažiacim sa zvrhnúť režim prezidenta Baššára al-Asada. Turecko s jeho vládou prerušilo po vypuknutí občianskej vojny všetky styky a doteraz prijalo vyše pol milióna sýrskych utečencov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať