Turecká vláda sa dohodla s Kurdmi, ukončia konflikt

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turecko
Foto: SITA/AP

ISTANBUL 8. januára (WEBNOVINY) – Turecká vláda a uväznený líder Kurdskej strany pracujúcich (PKK) Abdullah Öcalan sa dohodli na rámcovom pláne ukončenia ozbrojeného konfliktu, ktorý si za posledné tri desaťročia vyžiadal najmenej 40 000 obetí.

Denník Radikal v utorok informoval, že s Öcalanom sa v jeho väzení pri Istanbule stretli vysokí predstavitelia bezpečnostných služieb. Predchádzajúce, väčšinou tajné rokovania medzi vládou a PKK doteraz nepriniesli výsledky, takže nová iniciatíva prináša nádej na ukončenie konfliktu.

Štvorfázový plán podľa denníka zahŕňa zastavenie násilia a postupné a úplné odzbrojenie kurdských povstalcov bojujúcich za nezávislosť výmenou za udelenie širších menšinových práv ako aj prepustenie tisícov väzňov zadržiavaných za spojenie s PKK.

Za zastavenie boja Kurdi požadujú ústavné zmeny, ktoré odstránia prekážky na vyučovanie v kurdskom jazyku a posilnia regionálnu a menšinovú administratívu. Öcalan bude o pláne listom informovať všetky zložky kurdského odboja ako aj tureckú verejnosť.

Öcalan je zakladajúcim členom PKK a hlásil sa k násilnému boju za dosiahnutie nezávislosti Kurdov. PKK považuje Ankara ako aj väčšina medzinárodného spoločenstva za teroristickú skupinu.

Boje sa v poslednej dobe zintenzívnili, čo turecká vláda dáva do súvislosti s konfliktom v susednej Sýrii. Konflikt medzi Tureckom a kurdskými separatistami si od roku 1984 vyžiadal vyše 40 000 životov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať