Sýrska armáda strieľa do civilistov, Turecko stavia stany

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Syria
Foto: SITA/AP

APAYDIN 24. júna (WEBNOVINY) – Sýrske bezpečnostné sily v piatok opäť spustili paľbu do tisícov demonštrantov, ktorí prišli do ulíc krajiny protestovať proti režimu prezidenta Baššára al-Asada. Pri zrážkach zahynulo najmenej 12 ľudí vrátane dvoch detí. K obetiam došlo v Damasku, kde zahynuli štyria demonštranti, ako aj na jeho predmestí al-Kasví, kde zomreli traja ľudia.

Štyri ďalšie obete hlásili z mesta Homs a jednu z Hamy v centrálnej časti krajiny. Protesty sa konali aj v mnohých ďalších provinciách, zatiaľ však nie je známe, či si zrážky vyžiadali aj obete.

Demonštranti v Damasku skandovali heslá ako Naša revolúcia je silná! Al-Asad stratil legitimitu! alebo Baššár, ty zbabelec, zbaľ si veci a choď do Iránu! Na diaľnici medzi dvoma najdôležitejšími mestami, Damaskom a Aleppom, demonštrovalo podľa aktivistov najmenej 15 tisíc ľudí. Tisíce pochodovali tiež v Amoude a Kamišli na severovýchode ako aj v ďalších provinciách.

Ľudové povstanie v Sýrii už trvá dlhšie než sto dní. Podľa opozície si násilnosti vyžiadali najmenej 1 400 obetí, pričom až 12 tisíc ľudí utieklo hľadať útočisko do susedného Turecka.

https://www.youtube.com/watch?v=zYraktT3GfI

Turci budujú stany

Turci začali v piatok budovať na hranici so Sýriou obrovské stanové mestečko pre obavy, že počet sýrskych utečencov sa ešte zvýši. Úrady medzitým informovali, že ich do Turecka utieklo zo susednej Sýrie až 12 tisíc migrantov. Sýrska armáda chce odlevu obyvateľov zabrániť hrubou silou a v pohraničnej oblasti preto rozmiestnila tanky.

Do budovania tábora v meste Apaydin vzdialenom desať kilometrov od hranice sa zapojilo asi 150 robotníkov. Doteraz sa im podarilo postaviť 200 stanov, ďalších tisíc by mali rozložiť v priebehu nasledujúceho týždňa. Rozloha tábora dosiahne až 300 hektárov a zmestí sa do neho asi 15 tisíc imigrantov. Turecké úrady budujú podobné stanové mestečká aj na iných miestach v krajine, tábor v Apaydine bude však najväčší.

https://www.youtube.com/watch?v=NzLhrx6dq6Q

Počet utečencov zo Sýrie dosiahol takmer 12 tisíc

Počet Sýrčanov, ktorí ušli do Turecka, dosiahol takmer 12 000 potom, ako vo štvrtok prebehlo cez hranice ďalších 1590 sýrskych utečencov, uviedli tureckí predstavitelia. Nový hromadný útek vyvolali sýrske jednotky, ktoré vo štvrtok za podpory tankov vstúpili do pohraničnej oblasti, odkiaľ vzápätí ušli stovky ľudí do susedného Turecka. Vojaci vtrhli do dediny Chirbet Džoúz, do ktorej pred nepokojnou situáciou v krajine utiekli tisíce ľudí, a z ktorej potom putovali do Turecka, kde žili v táboroch zriadených tureckou vládou a Červeným polmesiacom. Turecké úrady uviedli, že pokračujú v poskytovaní pomoci ľuďom na druhej strane hraníc, ktorí sa obávajú budúcnosti v cudzej zemi a nechcú nechať svoj majetok v Sýrii. Turecké orgány ich vyzývajú, aby prešli do Turecka, kde im poskytnú útočisko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať