TURECKO/IZRAEL: Tajné rokovania by mali zlepšiť vzťahy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu Foto: SITA/AP

JERUZALEM 21. júna (WEBNOVINY) – Zástupcovia Izraela a Turecka na rozličných úrovniach absolvovali tajné rokovania smerujúce k ukončeniu diplomatickej krízy, uviedol v utorok izraelský denník Haarec. Podľa izraelského predstaviteľa, ktorého citoval denník, boli do rokovaní zapojení izraelský premiér Benjamin Netanjahu a Feridun Sinirlioglu, štátny tajomník tureckého ministerstva zahraničia. Rokovania sa týkali aj panelu OSN vyšetrujúceho útok Izraela na medzinárodnú flotilu smerujúcu do Gazy v máji 2010, pri ktorom zomrelo 9 Turkov. „Izrael má záujem o obnovenie zdravých a pozitívnych bilaterálnych vzťahov, ktoré prospejú obom stranám,“ povedal izraelský predstaviteľ pre agentúru AFP.

Vzťahy medzi kedysi blízkymi spojencami sa dostali na historicky najnižšiu úroveň po útoku Izraela na medzinárodnú flotilu 31. mája 2010. Turecko následne odvolalo svojho veľvyslanca z Izraela. Turecký prezident Abdulláh Gül vtedy povedal, že izraelsko-turecké vzťahy už nikdy nebudú také ako v minulosti. Vzťahy oboch krajín sa zhoršili už aj po izraelskom útoku v Gaze koncom roku 2009 ako aj po kritike Izraela tureckým premiérom Recepom Tayypom Erdoganom a jeho obhajobe Hamásu.

Izrael uvalil blokádu na Pásmo Gazy v júni 2006, keď palestínski militanti uniesli izraelského vojaka Gilada Šalita a doteraz je v ich rukách. Izraelčania sprísnili kontrolu Gazy v roku 2007, keď tam Hamás prevzal kontrolu. V roku 2010 Izrael blokádu Gazy zmiernil.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Abdullah GülBenjamin Netanjahu