Ukrajina má podpísať obchodnú dohodu s EÚ, Rusko sa vyhráža

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kyjev, ukrajina
Foto: SITA/AP

VILNIUS 24. septembra (WEBNOVINY) – Ministri zahraničia členských krajín EÚ sa zhodli, že po prípadnom podpise zmluvy o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou príde k jej okamžitému zavedeniu do praxe.

Potvrdil to v pondelok večer šéf litovskej diplomacie Linas Linkevičius, ktorého krajina únii aktuálne predsedá. Podľa jeho slov môže byť 90 percent dohody implementovaných ihneď, bez tradičného ratifikačného procesu.

Linkevičius nepoprel, že ide o reakciu na ruský tlak na Ukrajinu, ktorej sa Moskva vyhráža tvrdými dôsledkami príklonu k Bruselu.

Poradca ruského prezidenta Sergej Glazjev v sobotu Kyjevu pohrozil, že v prípade uzavretia asociačnej dohody je Rusko pripravené prijať odvetné obchodné obmedzenia, ktoré budú stáť Ukrajinu „miliardy dolárov“ a dovedú ju do dlžôb.

Podpisom dohody s úniou sa však pre ukrajinských exportérov otvoria nové možnosti obchodovania so Západom, no zároveň znemožní budúce členstvo Ukrajiny v colnej únii medzi bývalými sovietskymi krajinami na čele s Ruskom.

Dohodu by mali obe strany podpísať na novembrovom summite v litovskom Vilniuse. Litovská prezidentka Dalia Grybauskaité, ktorej krajina v súčasnosti predsedá Európskej únii, však v piatok vyhlásila, že EÚ asociačnú dohodu nepodpíše, pokiaľ tamojšie úrady neprepustia väznenú expremiérku Juliju Tymošenkovú. Kyjev bude pred novembrovým podpisom musieť podľa litovskej líderky uskutočniť viacero reforiem vrátane vyriešenia Tymošenkovej prípadu, ktorý EÚ považuje za politicky motivovaný.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia