Uplynie rok od pustenia atentátnika z Lockerbie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Al Mighrahí
Al-Mighrahí Foto: SITA/AP

LONDÝN 17. augusta (WEBNOVINY) – V piatok uplynie rok od prepustenia atentátnika Abdala Básita Alího al-Migrahího zo škótskeho väzenia. Škótsko vysvetľovalo prepustenie atentátnika z Lockerbie na slobodu humanitnými dôvodmi. Atentátnikovi údajne zostávali najviac tri mesiace života. Prepustenie teroristu však bolo podľa nových informácií skôr aktom úplatku líbyjskému vodcovi, aby mohol nadnárodný koncern BP ťažiť ropu pri brehoch Líbye, napísali v pondelok britské médiá.

Médiá tiež zverejnili utajované informácie o lekárskej správe, podľa ktorej bývalý dôstojník líbyjskej tajnej služby al-Mighrahí zomieral na rakovinu prostaty. Podľa denníka Sunday Times onkológ Zak Latíf, ktorý al-Mighrahího v Škótsku liečil, správu o tom, že teroristovi ostávajú len tri mesiace života nevidel a ani nepodpísal. Sunday Telegraph uviedol, že správu napísal mladý všeobecný lekár Peter Kay, ktorý sa však pri stretnutí s novinármi odvolával na lekárske tajomstvo.

Podľa britských médií to všetko vyvoláva podozrenie, že prepustenie teroristu je súčasťou dohody so spoločnosťou BP, keďže údajne Líbya varovala, že ak al-Mighrahí zomrie vo väzení, lukratívne dohody s BP nebudú platiť. BP priznáva, že naliehala na britskú vládu, aby zmluvu o odovzdaní teroristu Líbyjčanom podpísala.

Al-Mighrahí si v škótskom väzení odpykával doživotný trest za umiestnenie bomby na palube lietadla americkej spoločnosti PanAm, ktorá v roku 1988 zabila 270 ľudí, väčšinou amerických občanov. V čase incidentu pracoval ako šéf bezpečnostných služieb líbyjských aerolínií na Malte, čo podľa amerických vyšetrovateľov bolo iba maskovacím manévrom. Kľúčovým dôkazom o jeho vine bolo svedectvo maltského obchodníka. Ten potvrdil, že Líbyjčan si od neho kúpil oblečenie nájdené v kufri, v ktorom sa mala nachádzať výbušnina.

V piatok chystajú v Líbyi oslavy dnes 58-ročného al-Mighrahího ako národného hrdinu.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať