Úroveň úniku rádioaktívnej vody vo Fukušime je na stupni tri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fukusima
Jadrová elektráreň v japonskej Fukušime. Foto: SITA/AP

TOKIO 21. augusta (WEBNOVINY) – V noci z utorka na stredu japonské úrady vydali po prvýkrát od zničenia troch reaktorov atómovej elektrárne Fukušima v roku 2011 varovanie na medzinárodnej stupnici jadrových havárií (INES).

Situáciu označili stupňom tri, čo znamená „vážna porucha“. Únik 300 ton rádioaktívnej vody je najzávažnejším incidentom od havárie elektrárne v marci 2011, keď elektráreň po ťažkom zemetrasení zasiahla prívalová vlna cunami, oznámil to japonský Úrad pre dohľad nad jadrovou energiou.

Spoločnosť Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) oznámila, že voda vsiakla do pôdy. Odborníci hľadajú miesto, kde z reaktora uniklo 300 ton rádioaktívnej vody, miesto úniku sa zatiaľ nepodarilo lokalizovať. Rádioaktívna voda sa údajne do mora nedostala.

Kritici obviňujú Japonsko a médiá, že sa dva roky po ničivom zemetrasení a následných prívalových vlnách cunami stále snažia zakrývať vážne následky katastrofy. Podľa odhadu lekárov následkom vonkajšieho ožiarenia sa v Japonsku vyskytne ďalších 40 až 80-tisíc prípadov ochorenia na rakovinu ako aj 37 000 prípadov po konzumácii potravín zaťažených žiarením. Obrovské množstvo rádioaktívnej vody patrí medzi najvážnejšie problémy, s ktorými bojujú experti pri likvidácii elektrárne Fukušima. Proces sanácie by mal trvať desaťročia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať