Uruguaj možno bude môcť legálne produkovať marihuanu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marihuana
Foto: SITA/AP

MONTEVIDEO 1. augusta (WEBNOVINY) – Dolná komora uruguajského parlamentu schválila v stredu kontroverzný návrh zákona, ktorý by po prvýkrát oprávnil vládu produkovať a distribuovať legálne marihuanu.

Návrh, predstavený v júni 2012 v rámci série oparení na boj proti rastúcej kriminalite, teraz poputuje do Senátu. Schváleniu v dolnej komore, kde text podporilo 50 z 96 poslancov, predchádzala 14-hodinová debata.

„Opatrenie nemá podporiť konzumáciu. Tá už existuje,“ skonštatoval na začiatku zasadnutia poslanec Sebastian Sabini, ktorý legalizáciu pomohol navrhnúť.

Poslanci počas debaty poukazovali na to, že drogový biznis financuje organizovanú kriminalitu a jeho regulácia štátom by drogové kartely obrala o ich zisky a oslabila ich tak. Stúpenci zákona tiež argumentujú, že užívanie marihuany sa za posledných desať rokov v juhoamerickej krajine s 3,4 miliónmi obyvateľmi zdvojnásobilo.

Ľavicová vláda prezidenta Josého Mujicu návrh podporila, všetky opozičné strany sú však proti. Odporcovia legalizácie upozorňujú na účinky drogy na zdravie a projekt označujú za „hru s ohňom“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať