USA a Izrael prišli o hlasovacie právo, neplatili členské

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Americká vlajka
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 8. novembra (WEBNOVINY) – Spojené štáty a Izrael prišli v utorok o svoje hlasovacie právo v Organizácii OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).

Dôvodom je, že obe krajiny neplatili svoje členské príspevky. USA a židovský štát ich prestali platiť v roku 2011 na protest proti prijatiu Palestíny za člena tejto organizácie. Agentúru AFP o tom informoval nemenovaný zdroj z UNESCO. Dlžné poplatky mali podľa neho obe krajiny zaplatiť do dnešného rána, inak automaticky prichádzajú o hlasovacie právo.

Spojené štáty boli najväčším prispievateľom do rozpočtu UNESCO, pričom ročne platili až 80 miliónov dolárov, čo je 22 percent z rozpočtu. Potom, čo USA a Izrael prestali platiť, sa organizácia ocitla vo finančnej kríze a jej ročný rozpočet klesol zo 653 miliónov na 507 miliónov dolárov. Strata zamestnania hrozí až 300 jej zamestnancom a zrušených muselo byť viacero dôležitých programov a projektov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národovUNESCO Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru