Západ mal v Líbyi zhadzovať uránové bomby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Líbya Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. apríla (WEBNOVINY) – Podľa analytika pre zahraničnú politku Conna Hallinana je takmer isté, že spojenecké vojská Severotlantickej aliancie (NATO) použili počas náletov v Líbyi bomby s ochudobneným uránom. Expert tak súdi podľa spôsobu, ako vyzerali tanky armády líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího po zásahu bombou. Tisíce rovnakých bômb, aké padli na územie severoafrickej krajiny, mali byť použité aj pri amerických náletoch na iracké mesto Fallúdža v roku 2003.

Tento krok má katastrofické následky prejavujúce sa na novonarodených irackých deťoch, z ktorých štvrtina údajne prichádza na svet s vrodenými poruchami. V tomto smere je situácia v Iraku ešte horšia ako v Japonsku po zhodení amerických atómových bômb v roku 1945.

„Po stránke politickej je to zlý nápad, po stránke zdravotnej, je to extrémne zlý nápad. Tieto bomby sú jednou z tých vecí, ktoré sú veľmi efektívne, no musíte sa od nich radšej držať ďalej,“ povedal Hallinan, podľa ktorého Američania testuju bomby s ochudobneným uránom už od roku 1991 a uvedomujú si všetky dôsledky ich použitia. Dôkazom ich ničivosti sú zasiahnuté líbyjské tanky, ktoré museli byť zničené na špeciálnych skládkach a ľudia prítomní na celom procese museli byť odetí v ochranných oblekoch.

Zistenia preukázali, že územia, ktoré zasiahnu bomby s uchudobneným uránom, nie je možné už nikdy úplne dekontaminovať. Polčas rozpadu uránu je totiž 4,5 miliardy rokov a preto je označovaný za tického zabijaka, ktorý nikdy neprestáva zabíjať.

NATO a USA však akékoľvek využitie zbraní s uránom v Iraku či v Líbyi rezolútne popierajú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať