USA chceli Sovietov zastrašiť atómovým hríbom na Mesiaci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlajka
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 29. novembra (WEBNOVINY) – Američania tak veľmi túžili zastrašiť Sovietsky zväz, že v čase zúriacej studenej vojny uvažovali o výbuchu atómovej bomby na Mesiaci.

Potvrdil to fyzik Leonard Reiffel, ktorý sa na projekte podieľal.

Ten tak síce urobil už pred viac ako desiatimi rokmi, čo však zahraničným portálom nezabránilo, aby v uplynulých dňoch poukázali na tento bizarný nápad americkej armády.

USA v čase tvrdého mccarthizmu chceli za každú cenu získať prevahu nad sovietskými komunistami a znevážiť ich úspech v podobe vyslania družíc Sputnik 1 a Sputnik 2 na obežnú dráhu Zeme.

Druhá v poradí v roku 1957 ako vôbec prvá vyniesla do vesmíru živého tvora, ktorým nebol nikto iný ako pes Lajka. Cieľ tajného odvetného plánu USA s názvom Projekt A119 bol jediný – nukleárnym výbuchom vo vesmíre spôsobiť paniku v Sovietskom zväze.

Spôsob – vyslanie rakety s jadrovou bombou, ktorá by po kontakte s povrchom Mesiaca explodovala. Stať sa tak pochopiteľne malo na tej jeho časti, ktorá je Zeme najlepšie viditeľná.

Ako píšu mnohé anglofónne portály, do úvahy pripadalo aj použitie vodíkovej bomby, tá však mala byť priťažká. Prednosť tak dostal nukleárny arzenál. Nakoniec však špičky Pentagonu projekt zavrhli, keďže si spočítali, že by to mohlo mať na modrú planétu nedozerné následky. A v neposlednom rade vraj nechceli kontaminovať Mesiac rádioaktívnym materiálom.

Detaily o prísne utajovanom pláne jadrového útoku na súputnika Zeme sa na verejnosť síce dostali už pred niekoľkými rokmi, no vláda vo Washingtone nikdy nepriznala svoje zapojenie sa do celého projektu.

Američania sa každopádne nakoniec rozhodla ísť na vec inou cestou a vraj aj vďaka technológiám získaným z Juhoslávie v 1969 pristáli na povrchu vyprahnutého zemského satelitu, ktorý desať rokov pred tým chceli zbombardovať. A pomyselné vesmírne preteky tak predsa len vyhrali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia