USA rozdávali falošné vakcíny, chceli DNA Ládinovej rodiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bin Ládin
Foto: SITA/AP

LONDÝN 12. júla (WEBNOVINY) – Americké spravodajské služby v snahe získať DNA členov rodiny Usámu bin Ládina spustili podávanie falošných vakcín, informuje v utorok britský denník Guardian.

Agenti Ústrednej spravodajskej služby (CIA) údajne naverbovali doktora z Abbottabádu, kde bin Ládin posledné roky žil a začiatkom mája aj zomrel. Lekár Shakil Afridi bol následne zatknutý vyšetrovacou agentúrou ISI pre spoluprácu s americkými tajnými službami.

Doktor navštívil Abbottabád ešte v marci, kedy tvrdil, že zohnal peniaze na bezplatné očkovanie proti hepatitíde B. Očkovanie mali robiť aj zdravotné sestry, ktoré sa mohli dostať do blízkosti Usámu bin Ládina.

Cieľom operácie bolo získanie a porovnanie vzoriek DNA jeho blízkych pred tým, ako príde na rad zásah špeciálnych síl. Pakistanský doktor začal s vakcináciou v najchudobnejších častiach Abbottabádu, aby celý projekt vyzeral dôveryhodnejšie, a následne sa presunul do štvrte, kde žil bin Ládin, píše Guardian.

Pakistanskí predstavitelia reagovali na informácie britského periodika s veľkým pobúrením a považujú to za zásah do vnútorných záležitostí, rovnako ako májový zásah špeciálneho amerického komanda, ktoré zabilo ikonu svetového terorizmu v jeho dome.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bin LádinUsáma bin Ládin