USA: Zakladateľ islamskej TV je vinný z vraždy manželky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Muzzammil Hassan
Muzzammil Hassan Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. február (WEBNOVINY) – Zakladateľa americkej islamskej televíznej stanice Bridges (Mosty) TV Muzzammila Hassana uznali v utorok vinným z vraždy manželky, informuje BBC. Hassan, ktorý sa pred súdom sám obhajoval, svoju nebohú ženu zabil a odrezal jej hlavu v roku 2009 priamo v budove televízie v Buffale. K vražde sa priznal, pričom tvrdil, že manželka ho k nej vyprovokovala, lebo ho neustále „zneužívala“. Podľa odborníkov však šlo o exemplárny prípad vraždy zo cti, ktorú moslimskí extrémisti vykonávajú aj v prípade, ak ich opustí manželka.

Hassanovi, ktorý sa na druhý deň po vražde sám prihlásil na polícii, hrozí doživotie. Jeho manželka Aasiya Hassan požiadala krátko pred vraždou o rozvod a odvtedy viackrát nahlásila na polícii, že ju manžel bije. Pár mal dve deti, v čase vraždy boli vo veku 4 a 6 rokov.

Televíziu Bridges TV, ktorá vysiela pre USA aj Kanadu, založil Hassan v roku 2004 so zámerom vyvažovať negatívny obraz o moslimoch, ktorý na Západe panuje od teroristických útokov na New York a Washington v roku 2001. Podľa svedectiev zamestnancov televízie sa ich bývalý šéf neprejavoval ako náboženský fanatik, ani ako oddaný veriaci. Nikdy ho napríklad nevideli modliť sa. Šéfka spravodajstva Nancy Sandersová si však spomína, ako ju pri vstupnom pohovore požiadal, aby si zakryla obnažené nohy.

Hassan najskôr 12. februára 2009 na polícii nahlásil, že jeho manželka leží mŕtva v budove televízie na predmestí Buffala. V pondelok sa potom priznal, že ju sám zavraždil. „Jej telo sme našli ležať v hale v budove televízie. Hlava ležala obďaleč. Neviem, čo tento spôsob usmrtenia znamená,“ citovali v tom čase americké médiá miestneho policajného šéfa Andrewa Benza. Už vtedy však podľa odborníkov išlo o jasný prípad vraždy zo cti, ktorý praktizujú radikálni stúpenci islamu. „Bola to teroristická verzia vraždy zo cti,“ povedala Marcia Pappasová, riaditeľka newyorskej kancelárie americkej mimovládnej Národnej ženskej organizácie. Súhlasila s ňou aj Nadia Sharamová, ktorá vyučuje rodinné a islamské právo na právnickej univerzite v Buffale. Podľa Sharamovej sa radikálni moslimovia uchyľujú k vraždám zo cti aj v prípadoch, keď chce žena opustiť manžela, čo bol presne prípad Hassana (44) a jeho manželky Aasiye (37).

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať