Útočníkov na bagdadský kostol odsúdili na smrť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: SITA/AP

BAGDAD 3. augusta (WEBNOVINY) – Trištvrte roka po útoku na katolícky kostol v Bagdade, ktorý si vyžiadal okolo 68 obetí, poslal iracký súd troch strojcov krvavej drámy na smrť. Informovala o tom štátna tlačová agentúra NINA. Podľa jej údajov uznal súd mužov vinnými z toho, že útok 31. októbra naplánovali a vykonali. Odsúdení sa môžu voči verdiktu do mesiaca odvolať. Štvrtému obžalovanému udelil súd doživotie.

Útočníci z irackej odnože al-Kájdy vnikli koncom októbra do sýrskeho katolíckeho kostola v Bagdade, v ktorom sa v čase prepadu nachádzalo asi sto veriacich. Tých zadržiavali ako rukojemníkov a žiadali za nich prepustenie svojich prívržencov z irackých a egyptských väzníc. Zranenia utrpeli desiatky osôb. K útoku sa prihlásila skupina Islamský štát v Iraku napojená na al-Kájdu.

V minulosti sunnitskí extrémisti uskutočnili už viacero útokov na kostoly v Iraku. Posledný podobný čin zaznamenali v utorok, keď výbuch bomby pred sýrskym katolíckym kostolom v meste Kirkúk zranil najmenej 23 ľudí a poškodil kostol ako aj viacero priľahlých domov. Kirkúk je etnicky rozdelené mesto ležiace asi 240 kilometrov severne od Bagdadu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Al-Kájda