Útok na Domodedovo spáchal 20-ročný muž zo Severného Kaukazu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Domodedovo
Pri pondelňajšom útoku na moskovské letisko Domodedovo zahynulo 35 ľudí a 180 ich utrpelo zranenia, sto museli hospitalizovať. Foto: SITA, AP

MOSKVA 29. januára (WEBNOVINY) – Samovražedný útočník, ktorý v pondelok zabil na moskovskom letisku Domodedovo 35 ľudí a 180 zranil, bol 20-ročný muž z regiónu Severného Kaukazu. V sobotu to vo vyhlásení uviedol federálny Vyšetrovací výbor, čím potvrdil prechádzajúce podozrenia, že za útokom stáli islamskí povstalci na juhu Ruska. „Teroristický čin na Domodedove bol vyriešený,“ vyhlásil hovorca výboru Vladimir Markin, totožnosť útočníka však neuviedol. Vyšetrovatelia stále pracujú na identifikácii organizátorov a komplicov útoku. Z účasti na útoku sú totiž podozrivé aj ďalšie osoby zo Severného Kaukazu.

Útok bol podľa Markina zameraný proti zahraničným turistom.

„Skutočnosť, že útok bol spáchaný v hale medzinárodných príletov, nie je v žiadnom prípade náhoda,“ vyhlásil a dodal, že útočník chcel zabiť čo najviac cudzincov. Medzi 35 obeťami bolo osem cudzích štátnych príslušníkov vrátane dvoch Rakúšanov, Brita a Nemca.

OBRAZOM: Výbuch na letisku Domodedovo

Výbuch na letisku Domodedovo
Foto: SITA/AP
Výbuch na letisku Domodedovo
Foto: SITA/AP
Výbuch na letisku Domodedovo
Foto: SITA/AP
Výbuch na letisku Domodedovo
Foto: SITA/AP
Výbuch na letisku Domodedovo
Foto: SITA/AP

Z útoku podozrievajú Nogajský Džamát

Vyšetrovatelia podozrievajú z útoku teroristickú skupinu Nogajský Džamát, ktorá zanikla minulý rok. Jej bývalý člen a jeden z hlavných podozrivých Vitalij Razdobudko zo Stavropoľského kraja, nebol podľa policajných zdrojov vykonávateľom útoku, ale pravdepodobne jeho organizátorom. V médiách sa stále objavujú špekulácie o spôsobe vykonania útoku, pričom niektoré spochybňujú, že išlo o samovražedného útočníka. Niektoré denníky uvádzajú, že bomba bola odpálená na diaľku, iné že mala časový spínač. Tieto úvahy však zatiaľ polícia nevyvrátila ani nepotvrdila.

OBRAZOM: Rrusko si uctilo obete útoku na Domodedovo

Rrusko si uctilo obete útoku na Domodedovo
Foto: SITA/AP
Rrusko si uctilo obete útoku na Domodedovo
Foto: SITA/AP
Rrusko si uctilo obete útoku na Domodedovo
Foto: SITA/AP
Rrusko si uctilo obete útoku na Domodedovo
Foto: SITA/AP
Rrusko si uctilo obete útoku na Domodedovo
Foto: SITA/AP

Rusko zavádza farebnú signalizáciu teroristickej hrozby

Rusko plánuje zaviesť farebnú stupnicu signalizácie teroristického ohrozenia. Podobná stupnica existuje od teroristických útokov z 11. septembra 2001 v Spojených štátoch, no Američania sa ju chystajú v apríli zrušiť. Ruský parlament sa mal pôvodne zavedením tohto systému zaoberať vo februári, no po pondelňajšom teroristickom útoku na moskovskom letisku sa dostáva v zrýchlenom legislatívnom konaní už na piatkové rokovanie parlamentu, informujú ruské médiá.

Kamera zachytila výbuch

Slovenskí politici kondolovali Rusom

Premiérovi Ruskej federácie Vladimirovi Putinovi kondolovala po dnešnom útoku na moskovskom medzinárodnom letisku Domodedovo predsedníčka vlády SR Iveta Radičová. „Úprimne sa priznám, že je to pre mňa šok. Chcem Vás ubezpečiť, že Slovenská republika sa jednoznačne vymedzuje voči formám nezmyselného násilia. Neprípustnosť terorizmu je vyjadrením nášho najhlbšieho odhodlania a presvedčenia. V 21. storočí nemôžeme v žiadnom prípade tolerovať ubližovanie nevinným ľudským bytostiam,“ napísala ruskému premiérovi Radičová. Pozostalým a celému ruskému národu vyjadrila hlbokú a úprimnú sústrasť.

Minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda zaslal sústrastný telegram ruskému rezortnému partnerovi Sergejovi Lavrovovi. Vyjadruje v ňom zármutok nad teroristickým útokom. „Slovenská republika dôrazne odmieta a odsudzuje akékoľvek formy teroristických aktov a násilia,“ uviedol Dzurinda. Zdôraznil, že tieto činy nemajú žiadne ospravedlnenie. Minister zahraničných vecí SR zároveň vyjadril hlbokú a úprimnú sústrasť pozostalým.

Podobne prezident Ivan Gašparovič už kondoloval prezidentovi Ruskej federácie Dmitrijovi Anatolievičovi Medvedevovi. „Dovoľte mi, vážený pán prezident, aby som vyjadril Vám ako aj pozostalým a celému ruskému ľudu hlbokú a úprimnú sústrasť,“ píše Gašparovič v telegrame.

S hlbokou ľútosťou prijalo správu o dnešnom teroristickom útoku na letisku v Moskve aj predsedníctvo KDH. „Rázne odsudzujeme páchateľov tohto hrozného činu, tiež každé násilie proti ľudskému životu a dôstojnosti spáchané v mene politických cieľov. Naše modlitby sú s rodinami obetí,“ uviedol hovorca KDH Matej Kováč.

RUSKO: Najhoršie útoky za posledné roky

1999

13. septembra: Bomba zničila obytný dom v Moskve, zahynulo 118 ľudí.

2002

23.-26. októbra: Povstalci zo separatistickej Čečenskej republiky zajali viac než 800 rukojemníkov na muzikálovom predstavení v Moskve. 130 z nich zahynulo, takmer všetci z nich po zásahu ruských špeciálnych jednotiek, ktoré použili proti ozbrojencom omamný plyn.

2003

5. júla: Dve samovražedné útočníčky, najmenej jedna z nich z Čečenska, zabili na rockovom koncerte v Moskve 15 ľudí.

5. decembra: Viac než 40 ľudí zahynulo pri útoku na osobný vlak v severnej časti Čečenska.

2004

6. februára: V preplnenom moskovskom metre vybuchla v čase rannej špičky bomba. Zomrelo 41 ľudí.

24. augusta: V dvoch lietadlách, ktoré práve odleteli z Moskvy, útočníci súčasne odpálili bomby. Útok si vyžiadal 90 mŕtvych.

1.-3. septembra: Čečenskí separatisti zajali okolo 1 200 detí, učiteľov a rodičov v Beslane v Severnom Osetsku. Rukojemnícka dráma vyústila do prestrelky, ktorú neprežilo najmenej 344 ľudí, polovica z nich tvorili deti.

2009

27. novembra: Bombový útok na rýchlik smerujúci z Moskvy do Petrohradu si vyžiadal životy 28 osôb. K zodpovednosti za čin sa prihlásili moslimskí extrémisti.

2010

29. marca: Dve samovražedné útočníčky sa odpálili v moskovskom metre. Zomrelo 40 ľudí.

9. septembra: Sedemnásť ľudí zahynulo pri výbuchu bomby umiestnenej v aute pri trhovisku v severoosetskom meste Vladikaukaz.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan GašparovičMikuláš Dzurinda
Firmy a inštitúcie Medzinárodné letisko Domodedovo