V Austrálii zvolili do parlamentu prvého moslima

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Husic
Foto: Ed Husic

SYDNEY 28. septembra (WEBNOVINY) – Prvý moslim, ktorého zvolili do austrálskeho parlamentu zložil v utorok poslanecký sľub s rukou na koráne svojich rodičov. Matka a otec Eda Husica sú bosnianski migranti. Husic uviedol, že je preňho cťou slúžiť v Canberre, a priznal, že jeho jedinečné miesto v politických dejinách Austrálie je určitým míľnikom. Vzhľadom na môj pôvod pociťujú hrdosť či šťastie aj niektorí iní ľudia, uviedol poslanec pre denník Australian.

Husic, bývalý šéf odborárov vyrástol v západnej časti Teritória austrálskeho hlavného mesta, ktorú tiež zastupuje. Do 150-miestnej Snemovne reprezentantov v Canberre sa dostal z kandidátky vládnej Austrálskej strany práce (ALP) po voľbách z 21. augusta. Bol jedným z poslancov, ktorí v utorok v Canberre pri predsedovi najvyššieho súdu zložili prísahu a stali sa tak členmi 43. parlamentu.

Keď Husic minulý mesiac poskytol pre televíziu ABC rozhovor, v otázke náboženstva bol úprimný: „Ak sa ma niekto spýta ‚Si moslim?‘, poviem áno. A ak potom niekto povie ‚Modlíš sa a chodíš do mešity a robíš všetky tie veci, ktoré sú s vierou spojené?‘, poviem nie,“ vysvetlil.

Moslimovia tvoria 1,7 percenta z 22-miliónového väčšinovo kresťanského obyvateľstva krajiny.

SITA/AFP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia