V Egypte zatkli strojcu násilností medzi moslimami a kresťan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Egypt, koptskí kresťania
Egyptskí koptskí kresťania pred budovou štátnej televízie v Káhire, kde postavili barikády. Foto: SITA/AP

KÁHIRA 10. mája (WEBNOVINY) – Egyptské úrady zadržali organizátora sektárskeho násilia medzi moslimami a kresťanmi, ktoré si cez víkend na predmestí Káhiry vyžiadali 12 obetí. Ministerstvo vnútra o tom informovalo na svojej stránke, neposkytlo však totožnosť zadržaného. Úrady v súvislosti s násilnosťami už zatkli celkovo 205 osôb.

Asi 1000 egyptských koptských kresťanov zatiaľ už tretí deň pokračuje v proteste pred sídlom štátnej televízie, ktorým chcú poukázať na stupňujúce sa násilie voči ich komunite ako aj na slabú ochranu zo strany štátu.

Násilnosti sa odohrali v severozápadnej časti Káhiry Imbaba. Zranenia utrpelo najmenej 232 ľudí. Medzi obeťami sú štyria kresťania a šesť moslimov, zvyšné dve telá zatiaľ ešte neidentifikovali. K násilnostiam prišlo po tom, ako moslimovia zaútočili na koptský kostol, ktorý podpálili. Príčinou bola fáma, že v svätostánku zadržiavajú kresťanku, ktorá chcela údajne konvertovať na islam.

Kopti, ktorí tvoria asi 10 percent z 80 miliónovej egyptskej populácie, sa často sťažujú na zastrašovanie a systematickú diskrimináciu. Ich komunita je často terčom sektárskych útokov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia