V Holandsku menšinová vláda s podporou Wildersa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
WILDERS
Foto: SITA/AP

HAAG 29. septembra (WEBNOVINY) – Holandskí liberáli a kresťanskí demokrati sa v utorok v neskorých nočných hodinách po niekoľkomesačnom maratóne rokovaní dohodli na sformovaní novej menšinovej vlády. Stalo sa tak po tom, ako súhlasili s podporou kontroverznej Strany slobody (PW) známeho protiislamského aktivistu Geerta Wildersa, ktorá však zostane formálne v opozícii. „Podarilo sa nám doladiť záverečné body dohody,“ citovala agentúra AFP Marka Rutteho, predsedu stredopravej liberálnej Ľudovej strany za slobodu a demokraciu (VVD) a zároveň budúceho holandského premiéra.

Rutteho liberáli síce vo voľbách z 9. júna tesne zvíťazili nad socialistickou Stranou práce (PvdA) Joba Cohena, získali však len 31 kresiel v celoštátnom parlamente. Ich najbližšiemu spojencovi – Kresťansko-demokratickej strane (CDA) expremiéra Jana Petera Balkenendeho – sa podarilo získať celkovo 21 mandátov. Na prelomenie väčšiny v 150-člennom poslaneckom zbore tak potrebovali získať podporu aj ďalšej strany, čo sa im podarilo až teraz. Rutteho vládu budú z opozičných lavíc podporovať 24 poslanci Wildersovho kontroverzného zoskupenia PVV. Proti takémuto scenáru boli predtým najmä predstavitelia kresťanských demokratov, ukázalo sa to však ako jediná alternatíva na sformovanie pravicovej

„Toto je krásny deň pre Holandsko,“ reagoval na dohodu o sformovaní nového kabinetu Wilders. „Ľavica nie je pri moci, takže v Holandsku sa konečne môžu diať veci,“ dodal. Kontroverzný politik patrí v Európe k najznámejším kritikom islamu, o ktorom tvrdí, že je to fašistické náboženstvo. Okrem iného žiada zákaz islamskej posvätnej knihy Korán a o islame natočil aj kritický film Fitna, v ktorom prirovnáva Korán k Hitlerovej knihe Mein Kampf a prepája výroky z Koránu so zábermi z teroristických útokov.

Zatiaľ však nie je jasné, ktoré body programu jeho strany sa mu podarilo výmenou za podporu novej vlády presadiť.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Geert Wilders