V Holandsku na letisku chytili údajných teroristov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Letisko
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

AMSTERDAM/WASHINGTON 31. augusta (WEBNOVINY) – Bezpečnostné sily na amsterdamskom medzinárodnom letisku Schiphol v utorok ráno zadržali dvoch Jemenčanov, ktorých podozrievajú z prípravy teroristického útoku. Novinárov o tom priamo na mieste informoval hovorca holandskej prokuratúry Theo d’Anjou. Podozriví muži podľa neho prileteli o 9.15 z Chicaga a z Amsterdamu mali pokračovať iným letom do jemenskej metropoly Saná. Holandská hraničná polícia ich zadržala „na základe informácií poskytnutých americkými orgánmi“, doplnil hovorca.

„Muži sú vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie zo spolčenia s cieľom spáchať teroristický čin,“ povedal d’Anjou, ktorý pred novinármi prečítal stručné vyhlásenie. Batožina jedného z Jemenčanov podľa neho skončila na palube iného letu do Washingtonu, pričom v nej našli mobilné telefóny, z ktorých jeden bol prilepený páskou o plastovú fľašu. V batožine, ktorú priviezlo lietadlo do Amsterdamu, nenašli nič podozrivé. Podľa holandského práva môžu podozrivých zadržiavať bez obvinenia najviac 72 hodín.

Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády, na ktorého sa odvoláva tlačová agentúra AP, medzitým označil za nepravdepodobné, že zadržaní muži naozaj leteli preto, aby preverili možnosť uskutočnenia teroristického útoku. K takémuto záveru podľa neho dospeli agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) zaoberajúci sa prípadom. Ako tvrdí, Jemenčania sa navzájom nepoznali a necestovali spolu. Obaja dostali letenky do Amsterdamu po tom, ako zmeškali svoje lety do Washingtonu. Podľa iného predstaviteľa, ktorého AP taktiež nemenuje, poplach vznikol po vybavení letu z Washingtonu do Dubaja, keď si colníci všimli, že chýba jeden z pasažierov. Lietadlo sa muselo vrátiť k terminálu, kde vyložili jeho batožinu s podozrivým obsahom.

SITA/AFP/AP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať