V mene rodiny zabili v Pakistane aspoň 675 žien a dievčat

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Na fotografii je 17-ročná Pakistanka Taslím Solangiová z južnej oblasti Sindh, drží ju v ruke jej matka. Dievča dohrýzli nahuckané psy, potom ho zastrelili, na vraždu zo cti sa musel pozerať jej otec. Foto: SITA/AP

ISLAMABAD 20. decembra (WEBNOVINY) – Najmenej 675 pakistanských žien a dievčat zavraždili za prvých deväť mesiacov tohto roka v mene cti rodiny, z nich aspoň 71 nemalo ani 18 rokov. V utorok o tom informovala Komisia pre ľudské práva v Pakistane.

Komisia vyzvala pakistanskú vládu, aby zaistila potrestanie týchto zločinov, ktoré polícia často ani nevyšetruje. „Od januára do septembra zabili v Pakistane najmenej 675 žien a dievčat v mene cti,“ uviedla skupina. V roku 2010 takto prišlo o život 791 žien, pričom počet za celý tento rok bude pravdepodobne podobný.

Najčastejší dôvod na vraždu zo cti je „nezákonný vzťah“ alebo vydaj bez dovolenia. Niektoré obete boli pred zabitím znásilnené. Najmenej 19 žien zabili ich synovia, 49 zavraždili otcovia a asi 169 manželia.

Ženy v moslimskom Pakistane často považujú za druhotriednych občanov a na ich ochranu neexistujú žiadne zákony. Právne vákuum dáva priestor kmeňovým vodcom, ktorí presadzujú islamské právo pripúšťajúce vraždy zo cti.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať