V Moskve si pripomínajú samovražedné útoky v metre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Metro, Moskva
Foto: SITA/AP

MOSKVA 29. marca (WEBNOVINY) – Rusi si v utorok od rána pripomínajú tragické útoky na stanice moskovského metra Lubjanka a Park kultúry. Presne pred rokom sa tu odpálili dve samovražedné atentátničky. Pri výbuchoch, ktoré mestom otriasli počas rannej dopravnej špičky so 45 minútovým odstupom, zomrelo 40 ľudí a vyše 100 ďalších utrpelo zranenia. Na staniciach Lubjanka a Park kultúry zapaľujú ľudia sviečky a na vyznačené miesta odkladajú kvety. Informuje o tom ruská agentúra Ria Novosti.

Na spomienkové podujatie dohliadajú na oboch staniciach desiatky policajtov. Ruské bezpečnostné zložky sprísnili v Moskve bezpečnostné opatrenia už deň pred tragickým výročím, dodáva Ria Novosti.

Samovražedné útočníčky neskôr vyšetrovatelia identifikovali ako 29-ročnú učiteľku Mariam Šaripovovú a Džanet Abdurachmanovovú (podľa iných zdrojov Abdullajevová), narodenú v roku 1992. Obe pochádzali z nepokojnej severokaukazskej republiky Dagestan. K zodpovednosti za útoky sa prihlásil vodca severokaukazských islamských separatistov Doku Umarov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Doku Umarov