V nedeľu si Chorváti budú voliť novú vládu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Chorvátsko, voľby
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

ZÁHREB 29. novembra (WEBNOVINY) – Chorváti si v nedeľu budú voliť vládu, ktorá by ich mala v roku 2013 napriek šnúre korupčných škandálov doviesť do Európskej únie. Predpokladá sa, že voľby budú znamenať pád vládnych konzervatívcov.

Len päť dní po parlamentných voľbách podpíše Záhreb v Bruseli prístupovú zmluvu do EÚ, ktorá vydláždi cestu pripojeniu sa Chorvátska k európskemu bloku 1. júla 2013. Členstvo v EÚ je dávnym politickým cieľom bývalej Juhoslovanskej republiky, ktorá vyhlásila nezávislosť v roku 1991.

Nedeľňajšie voľby sú však zatienené vysokou mierou korupcie predstaviteľov vládnej Kresťansko-demokratickej únie (HZD). Doterajšie prieskumy ukazujú, že najväčšej popularite sa teší stredoľavá opozícia na čele so sociálnymi demokratmi, ktorá by získala 37,5 percenta hlasov, zatiaľ čo HZD len 19 percent.

Bývalý premiér a šéf HZD Ivo Sanader, ktorý stál na čele vlády v rokoch 2003 až do polovice roku 2009, sa zodpovedá pred súdom v Záhrebe z prevzatia úplatkov od zahraničných firiem a je zapletený do ďalších korupčných škandálov. Korupčné obvinenia ďalších členov HZD značne poškodili politickú pozíciu strany.

„Korupčné škandály a zlé ekonomické výsledky vytvorili toxický politický koktail, ktorý väčšina Chorvátov už viac nechce počuť, a nie ešte dať hlas takej voľbe, akou je HZD,“ napísal vplyvný denník Jutarnji List.

Nová vláda zdedí ťažkú ekonomickú situáciu v čase dlhovej krízy v únii. Bude musieť urobiť nepopulárne štrukturálne reformy v krajine zmietajúcej sa v posledných troch rokoch v recesii s nezamestnanosťou dosahujúcou 17 percent.

Na nedeľňajších voľbách poslancov do 151-členného parlamentu sa môže zúčastniť približne 4,4 milióna voličov, z toho 10 percent v zahraničí, najmä v susednej Bosne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivo Sanader