V nepokojnom Egypte sa začínajú voľby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Káhira sa znovu búri. Proti armáde
Tisíce egyptských demonštrantov prišli v piatok na Tahrirské námestie v Káhire, aby nahlas povedali svoj nesúhlas s posilňovaním právomocí armáde. Protest zvolala dlhé roky zakázaná politická strana Moslimské bratstvo. Kontroverzným dokumentom, ktorý predložila armáda vláde, deklaruje vznik inštitútu tzv. strážcu zákonnosti. Armáda by tým získala posledné a hlavné slovo pri prebiehaní politických reforiem v Egypte. Foto: SITA/AP Photo/Amr Nabil

KÁHIRA 28. novembra (WEBNOVINY) – Dočasný egyptský líder Muhammad Husajn Tantáví vyzval voličov, aby sa v hojnom počte zúčastnili na parlamentných voľbách, ktorých prvé kolo sa začína v pondelok a pokračuje v utorok.

Ide o prvé slobodné voľby po 30-ročnej autoritárskej vláde zosadeného prezidenta Husního Mubaraka.

Voľby v Egypte sa konajú v troch fázach v rôznych mestách a budú trvať šesť týždňov.

Ďalšie kolá budú 14. decembra a 3. januára. Začiatok volieb však narušili násilné protesty proti vojenskému vedeniu krajiny, ktoré si za posledný týždeň vyžiadali najmenej 42 mŕtvych a skoro 3000 zranených.

„Žiadam Egypťanov, aby prišli voliť a vyjadrili svoju vôľu, aby sme mali parlament reprezentujúci všetky strany,“ vyhlásil poľný maršal Tantáví, ktorý na čele Egypta dočasne nahradil Mubaraka. Zároveň však varoval, že armáda nebude tolerovať nátlak zo strany demonštrantov alebo politických subjektov.

Tisíce Egypťanov opäť okupujú Námestie oslobodenia v centre Káhiry, tentokrát sú však protesty zamerané proti vojenskému vedeniu a ním dosadenej vláde. Demonštranti požadujú odovzdanie moci civilistom, prezidentské voľby sa však majú konať až v polovici budúceho roka. Egypťania sa obávajú, že armáda sa nevzdá svojho vplyvu.

Najväčšie šance vo voľbách pripisujú islamskému Moslimskému bratstvu, neočakáva sa však že získa väčšinu. Strana v nedeľu vojenské vedenie vyzvala, aby vytvorením vlády poveril to politické zoskupenie, ktoré získa najviac hlasov. Zatiaľ však nie je isté, ako bude Najvyššia rada ozbrojených síl postupovať, pretože Egypt ešte nemá novú ústavu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia