V Nigérii zatkli 200 ľudí po krvavých útokoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nigéria
Zvyšky auta po piatkovom samovražednom bombovom útoku pri policajnej stanici v meste Kano. Podľa polície je za útokom islamistická skupina Boko Haram, ktorej členovia pri útoku použili policajné uniformy, Kano 24. január 2012. Foto: SITA/AP

KANO 26. januára (WEBNOVINY) – Nigérijské úrady zadržali asi 200 ľudí v súvislosti so sériou útokov, pri ktorej prišlo v piatok večer v meste Kano o život najmenej 185 ľudí. Ako vo štvrtok informoval nemenovaný policajný zdroj, 80 percent zadržaných pochádza z Čadu a do Nigérie prišli ako najatí žoldnieri.

Úrady pripisujú útoky islamistickej skupine Boko Haram, ktorá chce v Nigérii zaviesť prísne moslimské právo šaría. Polícia predpokladá, že skupina žoldnierom zaplatila za uskutočnenie útokov. Podľa zdroja sa členovia Boko Haram skontaktovali s políciou a ponúkli jej dialóg, ktorý by mal sprostredkovať najuznávanejší kmeňový vodca v Kano označujúci sa za tamojšieho „emira“.

Niekoľko dní po útokoch polícia objavila v meste Kano najmenej 100 výbušných zariadení. Najviac nevybuchnutých bômb našli v okolí policajného veliteľstva, ktoré bolo terčom útoku aj v piatok. Väčšinou podomácky vyrobené zariadenia našli v rôznych častiach mesta. Osem bômb bolo umiestnených v autách zaparkovaných napríklad pri trhovisku alebo pri policajnej stanici.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať