V Paríži zadržali šiestich podozrivých islamistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Eifelova veža, Paríž
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 10. mája (WEBNOVINY) – Francúzska polícia počas razií v Paríži a na jeho predmestiach zadržala šiestich podozrivých islamských militantov. Zatkli ich po tom, čo Francúzsko sprísnilo bezpečnostné opatrenia pre hrozby extrémistov po smrti vodcu al-Kájdy Usámu bin Ládina. Francúzsky minister vnútra Claude Gueant v pondelok oznámil, že zatiaľ nemá žiadne konkrétne dôkazy o plánovanom útoku, bezpečnostné sily sú však podľa jeho slov po hrozbách džihádistov v stave zvýšenej bdelosti.

Militantov zadržali členovia policajných tajných služieb v pondelok v Paríži a jeho dvoch najväčších predmestiach obývaných imigrantmi: Stains, kde operácia pokračuje, a Garges-les-Gonesse. Zásahy súvisia s podozreniami, že islamisti verbujú vo Francúzsku militantov a posielajú ich na výcvik do Afganistanu a Pakistanu. Francúzske úrady si myslia, že niektorí z týchto bojovníkov sa nedávno mohli vrátiť do krajiny. „Deň po smrti Usámu bin Ládina som nariadil posilnenie ostražitosti,“ povedal v tejto súvislosti Gueant pre novinárov.

Obyvatelia a návštevníci Paríža sa s početnejšou prítomnosťou bezpečnostných síl mohli v posledných dňoch stretnúť v okolí hlavných turistických atrakcií a dopravných uzlov. Zvýšenie stupňa teroristickej hrozby minister však podľa vlastných údajov nenariadil. Aktuálny stupeň pohotovosti, druhý najvyšší, platí vo Francúzsku od roku 2005, keď útoky v Londýne vyvolali obavy z ďalších akcií teroristov v európskych metropolách. Francúzske sily bojujú v rámci koalície NATO v Afganistane proti militantom z Talibanu a bin Ládinova teroristická sieť preto opakovane pohrozila útokmi proti francúzskym občanom a cieľom.

Dvadsiateho ôsmeho apríla zaútočili militanti na kaviareň v marockom meste Marrákeš, kde zabili 17 ľudí vrátane ôsmich francúzskych turistov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Usáma bin Ládin