V Pásme Gazy tiekla krv, Izraelčania zabili pohraničníkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Izrael and pasmo and gazy
Pri nálete izraelskej armády zomreli dvaja palestínski pohraničníci. Foto: SITA/AP

RAFAH 20. septembra (WEBNOVINY) – Palestínske Pásmo Gazy bolo v noci zo stredy na štvrtok terčom ďalšieho izraelského náletu, pri ktorom podľa miestnej vlády zahynuli dvaja príslušníci pohraničnej stráže a tretí utrpel vážne zranenia.

Útok sa odohral krátko pred polnocou v meste Rafah, kde trojica údajne vykonávala bežné hliadkovanie na hranici s Egyptom.

Zdravotníci ako aj fotograf tlačovej agentúry AFP potvrdili, že izraelská strela zasiahla vozidlo bezpečnostných síl podriadených radikálnemu hnutiu Hamás, ktoré Pásmo Gazy ovláda od roku 2007.

Armáda židovského štátu však vo svojom vyhlásení hovorí o zásahu proti príslušníkom „teroristickej skupiny Obrancovia al-Aksá podporovanej Hamásom„.

Usmrtení Palestínčania sa podľa neho v minulosti podieľali na pašovaní výbušnín z Egypta a inej teroristickej činnosti. Zlikvidovať sa ich podarilo „v konečnom štádiu príprav na vykonanie teroristického útoku proti izraelským civilistom„, uvádza armádne vyhlásenie.

Napriek neformálnemu prímeriu medzi Izraelom a Hamásom pokračujú sporadické raketové útoky militantov z Pásma Gazy ako aj odvetné alebo preventívne nálety izraelských síl. Situácia sa výrazne zhoršila naposledy v júni, keď militanti vypálili na južný Izrael vyše 150 rakiet, ktoré zranili piatich ľudí. Následné izraelské nálety neprežilo 15 Palestínčanov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať