V Rakúsku vyšetrujú zneužívanie detí v domove

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Deti
Foto: SITA

VIEDEŇ 11. mája (WEBNOVINY) – Rakúske úrady začali vyšetrovať podozrenia zo sexuálneho zneužívania detí vo viedenskom detskom domove počas 90. rokov. Hovorca úradu prokurátora Thomas Vecsey potvrdil, že prokuratúra od apríla vyšetruje šesť osôb podozrivých zo znásilnenia, sexuálneho zneužívania, zneužitia právomocí a sexuálneho obťažovania. Podrobnosti k prípadu odmietol povedať. Dodal však, že tieto obvinenia vyšetrovali už aj pred desiatimi rokmi, nikoho však neobvinili.

Rozhlasová stanica Oe1 na webovej stránke uviedla, že údajné sexuálne zneužívania sa odohrávalo vo viedenských bytoch. Stanica citovala jedného z bývalých chovancov súkromného domova August Aichhorn Haus, podľa ktorého deti „predávali ako tovar“, znásilňovali ich a bili. Ďalší nemenovaný chovanec povedal, že deti dostávali za vynútené sexuálne služby zaplatené. Tento už 27-ročný mladý muž podľa vlastných slov spolu s ďalšími chlapcami upratoval „za vreckové“ byty, v ktorých deti zneužívali. V nich vraj našiel asi 170 fotografií detskej pornografie. Tie dal pred desiatimi rokmi polícii, údajne však zmizli.

Médiám sa zatiaľ nepodarilo zistiť, kto vlastnil detský domov. Zatiaľ nie je jasné ani to, či sa zneužívanie týkalo chlapcov aj dievčat. Hovorca viedenskej polície Roman Hahslinger povedal, že išlo len o chlapcov, bývalý chovanec však tvrdí, že na fotografiách boli aj dievčatá.

SITA/AP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať