V Rusku horia muničné sklady, najmenej dve obete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rusko
Foto: youtube.com

MOSKVA 3. júna (WEBNOVINY) – Najmenej dvaja ľudia zahynuli a 52 bolo zranených pri pokračujúcich explóziách delostreleckej munície v muničných skladoch v ruskej republike Udmurtia. Informoval o tom podľa ruskej tlačovej agentúry Ria Novosti republikový minister zdravotníctva Vladimir Muzlov. Obete boli podľa jeho slov starší ľudia, ktorí zomreli na srdcový infarkt spôsobený zľaknutím z výbuchov. Podľa ministerstva obrany je jedna osoba nezvestná, zatiaľ nie je známe, či ide o civilistu alebo vojenského príslušníka.

Vo štvrtok okolo 11:10 večer moskovského času (21:10 SELČ) začali delostrelecké granáty vybuchovať v muničnom sklade pri dedine Pugačevo v Udmurtii. Zariadenie patrí ministerstvu obrany, riaditeľstvu pre rakety a delostreleckú muníciu, ktorého úlohou je hlavne likvidácia munície.

https://www.youtube.com/watch?v=dVGA3LZ-az0

Pre požiar v muničnom sklade evakuovali tisíce ľudí

Najmenej 28 000 ľudí museli v noci na piatok evakuovať z okolia veľkého muničného skladu v centrálnom Rusku, kde vypukol rozsiahly požiar.

Ako informovalo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, vo vojenskom muničnom sklade v ruskej Udmurtii na rieke Volga došlo v noci k výbuchu a následnému požiaru, ktorý sa šíri. S požiarom stále bojuje vyše 200 hasičov z 30 jednotiek, za pomoci lietadiel a hasičských vlakov. V rozsiahlom komplexe horí až 150 budov, pričom príčinou požiaru mala byť odhodená cigareta.

V komplexe muničných skladov, v ktorých sa nachádza asi 10 000 ton munície, vypukol požiar okolo polnoci. „Horia sklady s delostreleckými strelami, ktoré vybuchujú,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Ľudí evakuovali z okolitých dedín ležiacich najbližšie ku skladu, mesto podľa ministerstva nie je ohrozené. Podľa svedkov lietajú šrapnely z vybuchujúcej munície do vzdialenosti až dvoch kilometrov. V okolí skladu uzavreli cesty aj železnicu.

Prevádzka na štátnej ceste z mesta Jelabuga do Permu bola prerušená, zastavila sa aj železničná doprava do Iževska, aby mohli zasiahnuť hasičské vlaky. Do Udmurtie smerujú aj vojenskí ženisti a pyrotechnici.

Ide o druhý veľký požiar v ruskom muničnom sklade za poslednú dobu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia