V Rusku na kauciu prepustili tretieho aktivistu Greenpeace

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Greenpeace
Foto: SITA/AP

PETROHRAD 19. novembra (WEBNOVINY) – Súd v ruskom Petrohrade prepustil na kauciu už tretieho z 30 aktivistov hnutia Greenpeace, ktorých zadržali za protest proti ropnej plošine v Arktíde. Tlačovému tajomníkovi organizácie Andrejovi Allachverdovi udelil súd v pondelok večer kauciu vo výške dvoch miliónov rubľov (45 500 eur).

Greenpeace
Foto: SITA/AP

Na rovnakú kauciu predtým súd prepustil aj ruskú lekárku Jekaterinu Zaspovú a fofografa Denisa Sinjakova. Tesne predtým však predĺžil zadržiavaciu väzbu o ďalšie tri mesiace pre ďalšieho z aktivistov, Austrálčana Colina Russella.

Tento týždeň má pred súd predstúpiť celá posádka lode Arctic Sunrise, ktorú ruské úrady zadržali 19. septembra po proteste proti chystanej ťažbe ropy v Arktíde. Pôvodný termín ich väzby by totiž vypršal 24. novembra.

Celú posádku lode Arctic Sunrise, ktorú tvorili štyria Rusi a 26 cudzincov z 18 krajín, zadržala v septembri pobrežná stráž pri vrtnej plošine Prirazlomnaja v Barentsovom mori. Tú sa ochranári pokúsili obsadiť, aby upozornili na riziká ťažby ropy v Arktíde. Rusko následne skupinu obvinilo z pirátstva, čo skritizovalo viacero krajín, najmä Holandsko, pod ktorého vlajkou sa loď plavila. Ruské orgány následne koncom októbra prekvalifikovali obvinenia voči aktivistom z pirátstva na výtržníctvo. Zatiaľ, čo za pirátstvo v Rusku hrozí až 15-ročné väzenie, výtržníctvo môže byť potrestané najviac siedmimi rokmi za mrežami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Greenpeace