V Rusku zatkli aktivistov, ktorí si pripomínali Pražskú jar

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Moskva, červené námestie
Foto: SITA/AP

MOSKVA 25. augusta (WEBNOVINY) – Ruská polícia v nedeľu zatkla desiatich demonštrantov, ktorí si na Červenom námestí v Moskve chceli pripomenúť inváziu sovietskych vojsk z roku 1968 v Československu. Tej predchádzali čiastkové demokratizačné zmeny v ČSSR známe aj ako Pražská jar.

Protestujúci držali v rukách transparent s nápisom Za našu a vašu slobodu. Ide o jeden zo sloganov, ktorý používali aj Čechoslováci voči okupantským vojskám.

Rovnaký nápis mala teraz na tričku aj jedna z demonštrantiek, poetka Natalia Gorbanevská.

Protest však netrval dlho, keďže krátko po jeho začiatku prišli na námestie policajti a aktivistov odviedli na výsluch.

Vojská Varšavskej zmluvy (s výnimkou Rumunska) vtrhli do vtedajšej Československej socialistickej republiky v noci z 20. na 21. augusta 1968. Jednotky Poľska, Maďarska, Bulharska a NDR sa neskôr stiahli, no sovietski vojaci na území krajiny zostali až do roku 1991.

Nádeje vkladané do obrodného demokratizačného procesu v československej komunistickej strane a spoločnosti okupácia zmarila a nastúpila politika normalizácie. Okupácia si vyžiadala desiatky mŕtvych a stovky zranených a vojská za sebou nechali zničené cesty a rozstrieľané fasády domov.

V súvislosti s pozvaním sovietskych vojsk do krajiny sa pred súdom ocitli viacerí predstavitelia komunistického režimu, nikto však nebol potrestaný.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať