V spore o antikoncepciu pristúpil Barack Obama na kompromis

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Barack obama
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 10. februára (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama v piatok súhlasil s prijatím kompromisu v otázke distribúcie medicínskych prípravkov na prevenciu pred počatím v spoločenstvách, ktoré prevádzkujú cirkvi.

Politici z konkurenčnej Republikánskej strany ho predtým obvinili, že vo volebnom roku začína viesť „proticirkevnú vojnu„. Obama to však odmietol a ich kritiku označil za vytĺkanie politického kapitálu.

Spor sa týkal toho, či môžu cirkvi svojim pracovníkom brániť v prístupe k antikoncepcii. Podľa Obamu všetci zamestnávatelia vrátane náboženských spolkov musia zamestnancom zabezpečiť prístup k zdravotnej starostlivosti vrátane prístupu k liekom, ktoré bránia počatiu. Táto politika podľa neho „šetrí životy aj peniaze“.

Cirkvi v Spojených štátoch prevádzkujú rôzne zariadenia ako školy, alebo nemocnice. Obamov kompromis spočíva v tom, že náboženské spolky teraz svojim zamestnancom nebudú musieť ponúkať zdravotné poistenie, z ktorého sa uhrádzajú antikoncepčné prípravky. Všetko teraz zostane na pleciach zdravotných poisťovní. Táto politika podľa prezidenta „zachováva náboženskú slobodu a zároveň chráni zdravie žien„.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama