V Srbsku protestovali proti pusteniu Képiróa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Šándor Képíró
Šándor Képíró Foto: SITA/AP

BELEHRAD 25. júla (WEBNOVINY) – V srbskej metropole Belehrad a meste Novi Sad v nedeľu protestovali stovky ľudí proti rozhodnutiu maďarského súdu, podľa ktorého v prípade Sándora Képíróa neexistuje dostatok dôkazov, že počas druhej svetovej vojny spáchal vojnové zločiny.

Kým zhromaždení v Belehrade skandovali „Vinný!“, v Novom Sade približne 200 ľudí pochodovalo k miestu, kde v roku 1942 zadržiavali desiatky ľudí pred tým, ako ich na Képíróov rozkaz popravili. Toho minulý týždeň budapeštiansky súd oslobodil, maďarská prokuratúra však oznámila, že sa proti verdiktu súdu odvolá.

Képíró je na čele zoznamu najväčších dosiaľ nepotrestaných nacistických zločincov Centra Simona Wiesethala. Dnes už 97-ročný Maďar v roku 1944 ušiel pred spravodlivosťou do Argentíny a do Budapešti sa vrátil pred 15 rokmi.

Obvinený je z účasti na poprave vyše 1 200 civilistov, najmä Židov, Srbov a Rómov v roku 1942. Maďarskí vojaci a policajti nahnali v januári 1942 stovky obyvateľov Nového sadu k rieke Dunaj, kde ich za dva dni postrieľali a nahádzali do vody. Táto tragédia je známa ako „novosadský masaker“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sándor Képíró