V štyroch európskych mestách zaplnili ulice protestujúci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Londýn
Študenti v Londýne protestujú proti plánom vlády premiéra Davida Camerona zvýšiť školné na univerzitách. Foto: SITA, AP

LONDÝN 30. novembra (WEBNOVINY) – Viac ako 1000 študentov vyšlo v utorok do ulíc Londýna, aby tak pokračovali v protestoch proti plánom vlády premiéra Davida Camerona zvýšiť školné na univerzitách. Išlo o tretie protestné zhromaždenie v poradí a študentov od neho neodradilo ani mrazivé počasie, ktoré v týchto dňoch panuje na Britských ostrovoch. Mladí ľudia sa zhromaždili na Trafalgarskom námestí a odtiaľ pokračovali centrom mesta, popri vládnych budovách. Podľa aktuálnych informácií neprišlo k žiadnym násilnostiam.

Britská polícia pred tromi týždňami zatkla 35 osôb v centre Londýna po tom, ako dav približne 10 000 študentov zdemoloval policajné auto, rozbíjal okenné tabule, zakladal ohne, do policajtov hádzal rôzne predmety a striekal grafity na vládne budovy. Britskí študenti pokračovali v protestoch aj minulý týždeň a obsadili univerzitné budovy. Odmietajú totiž plány novej vládnej koalície zvýšiť školské poplatky od roku 2012 až na 9000 libier (10 500 eur) za rok.

Lety vlajkových aerolínií vo Fínsku zastavil štrajk

Fínske letiská museli v utorok zrušiť viac ako stovku letov po tom, ako členovia palubného personálu vlajkového dopravcu Finnair vstúpili do štrajku. Protestná akcia sa začala o 13.00 miestneho času (12.00 SEČ), pričom postihla väčšinu domácich a medzištátnych letov. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho štrajk potrvá, keďže nespokojní zamestnanci a zástupcovia vedenia neplánujú žiadne ďalšie rokovania. Predmetom sporu sú najnovšie úsporné opatrenia, ktorých cieľom je zníženie personálnych nákladov prostredníctvom úprav pracovného času a čerpania dovoleniek. Vyjednávanie o novej kolektívnej zmluve pre členov palubného personálu sa pritom začalo ešte vo februári. Vedenie Finnair upozornilo, že očakávaná denná strata v dôsledku štrajku presiahne dva milióny eur. Štrajk ovplyvnil aj lety fínskych nízkonákladových aerolínií.

Grécko
Foto: SITA, AP

V Grécku sa opäť štrajkuje. Tentoraz novinári

Grécki novinári začali v utorok 24-hodinový štrajk proti úsporným opatreniam vlády so zameraním na verejný sektor. Informujú o tom tamojšie médiá. Žurnalisti prestali pracovať pre obavy zo straty doterajších výhod plynúcich zo zákonníka práce. Do štrajku sa zapojili tak zamestnanci štátnych, ako aj súkromných médií. Stalo sa tak aj napriek ich obavám z postihov, ktorých uvalenie by mal zjednodušiť práve nový zákonník práce. Ten by mal zamestnávateľom umožniť jednoduchšie prepúšťanie ľudí v záujme zníženia nákladov.

Študenti obsadili Rím, oslavujú Deň blokád

Tisíce talianskych študentov v utorok zablokovali centrum Ríma a ďalšie mestá v rámci protestu proti rozsiahlym vládnym škrtom v rezorte školstva, o ktorých má podvečer hlasovať taliansky parlament. Iba v Ríme sa zišlo až 50 000 demonštrantov počas takzvaného celonárodného „Dňa blokád“. Aktivisti okrem iného zablokovali napríklad Koloseum a pri prechode cez historické centrum skandujú slogan Aká budúcnosť nás čaká v týchto troskách?! Polícia varuje vodičov pred cestou do centra mesta. Niektorí z demonštrantov sa pokúsili preniknúť do parlamentu. Narazili pri tom na odpor polície.

Študenti demonštrujú aj v ďalších hlavných talianskych univerzitných mestách po celej krajine od Turína po Palermo. Aktivisti v Miláne, Pise a Benátkach narušili verejnú dopravu. V Neapole využili demonštranti krízu s vývozom odpadkov a nahádzali smeti pred úrady verejných zastupiteľstiev.

Študenti žiadajú poslancov, aby reformu školstva odmietli a vyzvali autorku nepopulárnych opatrení, ministerku školstva Mariu Stellu Gelminiovú, aby odstúpila. Kabinet premiéra Silvia Berlusconiho plánuje v školstve ušetriť deväť miliárd eur. Reforma ráta so zlučovaním menších škôl a univerzít. O prácu by malo prísť asi 130 000 zamestnancov školstva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať