Vatikán chce zabrániť, aby Iránku ukameňovali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Papez
Foto: SITA

VATIKÁN 5. septembra (WEBNOVINY) – Vatikán sa prostredníctvom diplomatickej cesty pokúsi zvrátiť rozhodnutie iránskeho súdu, na základe ktorého má byť 43-ročná Iránka ukameňovaná za cudzoložstvo. „Svätá stolica sleduje tento prípad veľmi pozorne,“ uviedol hovorca Vatikánu Federico Lombardi v prvom verejnom vyhlásení ku kauze, ktorá vyvolala vo svete veľké pohoršenie. Lombardi zdôraznil, že katolícka cirkev je vo všeobecnosti proti trestu smrti a ukameňovanie považuje za jeho „mimoriadne brutálnu formu“. Talianske médiá uviedli, že syn odsúdenej požiadal pápeža, aby sa pokúsil popravu zastaviť. Hoci Lombardi o žiadnej formálnej žiadosti informácie nemá, uviedol, že intervencia sa uskutoční prostredníctvom diplomacie tak, ako tomu bolo v prípade humanitárnych otázok mnohokrát už aj v minulosti.

Prípad Iránky Sakíni Mohammadíovej-Aštiáníovej, ktorú majú popraviť tradičným krutým spôsobom, vyvolal pobúrenie v západnom svete, odkiaľ prichádzajú početné výzvy na zmenu rozsudku. Jej syn navyše oznámil, že má byť ešte aj zbičovaná za „nemravnosť“. Podľa jeho údajov iránske úrady odsúdili jeho matku na 99 rán bičom po tom, čo britské noviny The Times zverejnili údajne jej fotografiu, na ktorej nemala moslimskú šatku. Denník neskôr vydal opravu, na základe ktorej bola na fotografii iná iránska žena. Iránka pritom už raz 99 rán bičom dostala – za „nedovolený vzťah mimo manželstva“, za ktorý ju čaká aj trest smrti. Priznala sa k nemu verejne v televízii, jej právnik však uviedol, že jeho klientku, 43-ročnú matku dvoch detí, k tomu úrady prinútili mučením.

Pod tlakom kritiky iránske ministerstvo zahraničných vecí minulú sobotu oznámilo, že výkon rozsudku pozastavili a prípad nechajú opätovne preskúmať.

SITA/AFP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia