Venezuela zvažuje prepustenie polovice väzňov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vazni
Foto: SITA/AP

CARACAS 1. augusta (WEBNOVINY) – Čerstvá venezuelská ministerka pre nápravnovýchovné zariadenia v nedeľu prisľúbila značné zredukovanie počtu odsúdencov v krajine.

Podľa Iris Varelovej by sa na slobodu mohla dostať až takmer polovica väzňov. Šéfka novovytvoreného rezortu chce týmto spôsobom bojovať proti preplnenosti venezuelských väzníc, ktorá už aj podľa mimovládnych organizácií dosahuje neúnosnú úroveň.

„Z 50 tisíc trestancov by malo byť na slobode 20 000,“ povedala v rozhovore pre miestny denník El Nacional. Podľa oficiálnych údajov sú väznice v tejto latinskoamerickej krajine dimenzované maximálne na 14 tisíc odsúdencov. „Vo väzení sú aj ľudia, ktorí pre spoločnosť nepredstavujú žiadne riziko – napríklad zlodeji bez záznamov o spáchaní násilných činov,“ vysvetlila Varelová.

Ministerstvo pre nápravnovýchovné zariadenia vzniklo v polovici júna v reakcii na nepokoje v nápravnovýchovnom zariadení El Rodeo. Tie si vyžiadali viac ako 30 obetí, väčšinou z radov väzňov. Celkovo vlani vo Venezuele zahynulo počas väzenských násilností až viac ako 300 trestancov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať