Viktor Orbán prirovnal europarlament k Sovietskemu zväzu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viktor Orbán
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BUDAPEŠŤ 5. júla (WEBNOVINY) – Maďarský premiér Viktor Orbán si v piatok vzal na mušku Európsky parlament, ktorý obvinil z metód podobných niekdajšiemu Sovietskemu zväzu.

Reagoval tak na stredajšiu kritiku zákonodarného zboru únie, ktorý podrobil tvrdej kritike zmeny maďarskej ústavy z dielne súčasnej vlády.

Kým EP varuje pred autoritatívnymi metódami vládnutia, stredopravý líder tvrdí, že ide o zasahovanie do práv suverénneho štátu.

Maďarský premiér si nedopustil ani tvrdú kritiku samotných predstaviteľov bloku a avizuje ďalšie spory s Bruselom, ktorému sa údajne nepáčia opatrenia poškodzujúce zahraničné firmy.

„Od dôb Sovietskeho zväzu sa žiadna mocnosť takto otvorene a prostredníctvom práva neodvážila siahať na suverenitu Maďarov. Nechceme žiť v Európskej ríši, ktorá má svoje centrum v Bruseli a kde nám budú hovoriť, čo máme robiť my na periférii. Títo pešiaci byrokracie, ktorí zlyhali pri riešení krízy v Európe, sa teraz snažia odsudzovať Maďarsko,“ povedal Orbán na margo EP, ktorý v stredu vyzval maďarské orgány na urýchlené a nevyhnutné opatrenia zabraňujúce porušovaniu základných hodnôt bloku. Zbor označil ústavné zmeny v Maďarsku sú systémové, ktorých všeobecným trendom je „odklon od únijných hodnôt“.

Maďarský parlament, v ktorom Orbánova koalícia disponuje dvojtretinovou väčšinou, v marci novelizoval ústavu štvrtýkrát od nástupu jeho vlády k moci v roku 2010. Medzi prijatými zmenami, ktoré vyvolávajú znepokojenie doma i v zahraničí, figuruje obmedzenie právomocí ústavného súdu ako aj opätovné zavedenie opatrení označených súdom za protiústavné. Obavy z nových ustanovení okrem Bruselu vyjadrila taktiež Rada Európy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viktor Orbán
Firmy a inštitúcie Európsky parlament