Manchester zažil noc plnú násilia, Londýn bol pokojný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Birmingham
Foto: SITA/AP/Tim Hales

LONDÝN 10. augusta (WEBNOVINY) – Pouličné nepokoje a násilnosti pokračovali v britských mestách už štvrtú noc. Výtržnosti počas utorkovej noci zasiahli aj britské severozápadné mesto Manchester. Polícia v treťom najväčšom britskom meste hovorí o najhorších násilnostiach za posledných 30 rokov.

V jeho centre výtržníci vyrabovali nákupné stredisko, podpálili ďalšie obchody a zaútočili aj na auto BBC. V Nottinghame vhodili na policajnú stanicu zápalnú bombu. Celkovo za posledné štyri dni polícia zadržala 768 ľudí, z toho 105 obvinili z účasti na násilnostiach. Výtržnosti sa však nevyli ďalším mestám Salford, Bristol, Liverpool, Nottingham a Birmingham, kde mladí vandali ničili a rabovali obchody, podpaľovali autá a útočili na policajtov.

OBRAZOM: Vojna v uliciach Londýna

Nepokoje v uliciach Londýna
Foto: SITA/AP
Nepokoje v uliciach Londýna
Foto: SITA/AP
Nepokoje v uliciach Londýna
Foto: SITA/AP
Nepokoje v uliciach Londýna
Foto: SITA/AP
Nepokoje v uliciach Londýna
Foto: SITA/AP

V Londýne bol po troch rušných nociach relatívny pokoj, keďže polícia v uliciach rozmiestnila až 16-tisíc policajtov. Polícia cez noc zadržala 113 osôb v Manchestri a Salforde, ďalších 109 zatkli v priemyselnej oblasti West Midlands, ktorá zahŕňa aj Birmingham. Troch mužov v Birminghame zabilo auto, pričom miestni obyvatelia tvrdia, že chránili svoj majetok pred výtržníkmi.

Polícia v Manchestri, treťom najväčšom britskom meste, hovorí o najhorších násilnostiach za posledných 30 rokov. V jeho centre výtržníci vyrabovali nákupné stredisko, podpálili ďalšie obchody a zaútočili aj na auto BBC. Celkovo za posledné štyri dni polícia zadržala 768 ľudí, z toho 105 obvinili z účasti na násilnostiach.

V Nottinghame skupina približne 30 mladíkov zapálila pomocou molotovových kokteilov policajnú stanicu. Pri incidente sa nikto nezranil a polícia zatkla osem ľudí.

Vlna násilia na britských ostrovoch, najhoršia od rasových nepokojov v 80. rokoch, vypukla v sobotu večer, keď sa asi 300 obyvateľov Londýna zhromaždilo pred sídlom polície v štvrti Tottenham. Išlo o protest proti smrti 29-ročného Marka Duggana, ktorého počas akcie zastrelila polícia. Jeho smrť bola údajne iba spúšťačom napätia v niektorých štvrtiach a mestách po schválení vládnych úsporných opatrení vo Veľkej Británii.

https://www.youtube.com/watch?v=Hb36OQVGpDU

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia