Vodca al-Kájdy vo východnej Afrike je mŕtvy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Fázul Abdalláh Muhammad Foto: SITA/AP

NAIROBI 11. júna (WEBNOVINY) – Somálskym vládnym silám sa podarilo zabiť údajného vodcu východoafrickej odnože extrémistickej siete al-Kájda, ktorý sa nachádza na zozname najhľadanejších teroristov amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Tlačovej agentúre AFP to v sobotu povedal komisár kenskej polície Mathew Iteere, ktorý tak potvrdil predošlé informácie od somálskych islamských radikálov. Fázul Abdalláh Muhammad pochádzajúci z Komor podľa neho prišiel o život pri stredajšom incidente v okolí somálskeho hlavného mesta Mogadišo, kde príslušníci bezpečnostných síl zastrelili dvoch teroristov.

„Jeden z mužov, ktorých zabili pri Mogadiše, bol Fázul Abdalláh, nech Boh žehná jeho duši,“ povedal predtým pre AFP nemenovaný veliteľ somálskej militantnej organizácie aš-Šabáb. Predstavitelia somálskej Prechodnej federálnej vlády tvrdia, že incident sa odohral už počas utorňajšej noci na jednom z kontrolných stanovíšť v okolí Mogadiša. Ako uviedol armádny veliteľ Abdikarim Yusuf, vojaci spustili paľbu na dvojicu mužov, keďže odmietali zastaviť a po obkľúčení kládli odpor. Podľa iného zdroja sa muži viezli v dodávke, v ktorej prepravovali lieky, prenosné počítače a mobilné telefóny. Zásielka bola zrejme určená aš-Šabábu, extrémisti si však pomýlili cestu a skončili v oblasti pod kontrolou medzinárodne uznávanej vlády.

Američania vypísali na dolapenie Muhammada odmenu päť miliónov dolárov, keďže sa domnievajú, že bol jedným z organizátorov bombových útokov na veľvyslanectvá Spojených štátov v Nairobi a Dar es Salaame v roku 1998.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Al-Kájda