Vodca čečenských povstalcov hrozí novými útokmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: SITA/AP

MOSKVA 6. februára (WEBNOVINY/AFP) – Vodca čečenských povstalcov Doku Umarov vyhlásil, že poslal do Moskvy mladého samovražedného atentátnika. Zároveň pohrozil novými krvavými útokmi, pokiaľ sa Rusko nevzdá kaukazského regiónu. Umarov sa však na videu zverejnenom v sobotu na stránke čečenských povstalcov nezmieňuje konkrétne o útoku na moskovské letisko z 24. januára, pri ktorom 20-ročný muž z Kaukazu zabil 36 ľudí. K činu sa zatiaľ oficiálne nik neprihlásil.

Umarov tvrdí, že muž stojaci pri ňom bol vyslaný na špeciálnu misiu, aby „prebudil“ Rusov a pokiaľ to nebude stačiť, pohrozil ďalšími útokmi, ktoré spravia tento rok rokom „krvi a sĺz“. Vodca povstalcov dodal, že ak bude potrebné, môže zvolať 50 až 60 samovražedných útočníkov. Stránka KavkazCenter.com uviedla, že nie je známe, kedy presne video vzniklo.

Polícia po bombovej hrozbe prehľadáva moskovské stanice

Ruská polícia v nedeľu prehľadáva deväť železničných staníc v Moskve. Reaguje tak na anonymný telefonát, na základe ktorého sú na troch staniciach umiestnené bomby, ktoré čoskoro vybuchnú, informovala hovorkyňa dopravnej polície Tatjana Agapová. Podľa jej údajov telefonujúci nespresnil, o ktoré stanice ide, úrady sa preto rozhodli evakuovať Jaroslavskú, Leningradskú a Kazaňskú stanicu, uviedla hovorkyňa. Ako dodala, polícia prehľadáva aj šesť ďalších. Agapová povedala, že dopravná polícia dostáva telefonáty s bombovými hrozbami od útoku na moskovské letisko takmer denne. V nedeľu však po prvýkrát preverujú všetkých deväť moskovských železničných staníc naraz.

Samovražedný útočník zabil 24. januára na moskovskom letisku Domodedovo 36 ľudí a viac než 150 zranil. Podľa vyšetrovateľov útok spáchal 20-ročný muž z teroristickej skupiny Nogajský Džamát. Útočník sa odpálil v príletovej hale a jeho cieľom boli cudzinci. Pri útoku zahynuli občania Británie, Nemecka, Rakúska a Ukrajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Doku Umarov