Voľby v Južnom Osetsku vyhrala žena, súd ich zrušil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ally Džiojevovová
Alla Džiojevová Foto: SITA/AP

CCHINVALI 29. novembra (WEBNOVINY) – Najvyšší súd gruzínskeho odštiepeneckého regiónu Južné Osetsko v utorok anuloval výsledky prezidentských volieb po prekvapujúcom víťazstve bývalej ministerky školstva Ally Džiojevovovej, ktorá porazila proruského kandidáta Anatolija Bibilova. Podľa najvyššieho súdu sa „počas volieb vyskytli viaceré porušenia zákona“.

„Najvyšší súd vyhlásil prezidentské voľby v Južnom Osetsku za neplatné,“ uviedol v stanovisku. Svoje rozhodnutie zdôvodnil údajnými nezákonnými aktivitami Džiojevovovej prívržencov v deň volieb a pre tlak vyvíjaný na volebných komisárov. Juhoosetský parlament sa krízovou situáciou bude zaoberať na mimoriadnom zasadnutí.

Džiojevová pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy povedala, že „vyhlásenie súdu je v rozpore so závermi pozorovateľov, ktorí uviedli, že voľby sa uskutočnili bez porušenia zákona“. Víťazka volieb obvinila najvyšší súd z prekročenia právomocí. Už predpoludním sa v uliciach Južného Osetska zhromaždili obyvatelia na podporu Džiojevovej.

Gruzínsko uviedlo, že na území „okupovanom“ ruskými jednotkami, z ktorého vyhnali väčšinu etnických Gruzíncov, nie je možné uskutočniť férové voľby. Západ, ktorý Južné Osetsko považuje za integrálnu súčasť Gruzínska, voľby označil za nelegitímne. Počet obyvateľov Južného Osetska je tiež diskutabilný. Prívrženci Ruska tvrdia, že tam žije 70-tisíc ľudí, podľa Gruzínska nemá viac ako 15-tisíc obyvateľov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alla Džiojevová