Vstup Turecka do EÚ by ohrozil britskú bezpečnosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Anglicko
Foto: SITA/AP

LONDÝN 1. augusta (WEBNOVINY) – Britskí poslanci vyjadrili v pondelok vážne obavy z prípadného vstupu Turecka do Európskej únie, ktorý by podľa nich ohrozil bezpečnosť celého, v súčasnosti 27-členného, bloku.

Podľa parlamentného výboru pre vnútorné záležitosti by rozšírenie únie o túto prevažne islamskú krajinu znamenalo posunutie hraníc EÚ až k Sýrii, Iránu a Iraku.

To podľa poslancov dolnej komory britského parlamentu za súčasného stavu predstavuje „vážne bezpečnostné riziko vrátane potenciálneho zdroja obrovského počtu ilegálnych migrantov“. Vyzvali preto na presadenie tvrdších prístupových podmienok.

Poslanci vo svojej najnovšej správe v tejto otázke apelujú aj na Brusel. Únia musí Turecku predostrieť jasnejšie a prísnejšie požiadavky pokiaľ ide o zabezpečenie jej hraničnej bezpečnosti. „Obávam sa, že ak sa teraz neprijmú žiadne kroky, migranti z krajín ako Afganistan a Irán sa budú môcť v prípade tureckého členstva dostať do Európskej únie ešte ľahšie,“ zhrnul závery správy predseda parlamentného výboru pre domáce záležitosti Keith Vaz.

EÚ s Tureckom doteraz otvorila stále len 13 z celového počtu 35 kapitol, ktorých kompletné uzavretie je podmienkou na vstup akejkoľvek krajiny do únie. Úplne však zostáva uzavretá len jediná z nich. Prístupové rokovania s Ankarou začal Brusel v roku 2005, krajina ale odvtedy dosiahla v priblížení sa k EÚ len malý pokrok. Medzi najspornejšie otvorené kapitoly patrí najmä osem z nich – zablokované sú pre neochotu Ankary otvoriť všetky svoje hranice Cypru, s ktorým má napäté vzťahy a ktorého grécka časť sa už stala členom únie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia